MENIU

Semnal de alarmă tras de ministrul Apărării - Angel Tîlvăr despre pensiile militarilor - Unde duce șocul plecărilor din Armată

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, trage un semnal de alarmă în legătură cu șocul plecărilor din sistem a militarilor din cauza discuțiilor legate de pensiile acestora.

„Pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu speciale”, a transmis ministrul Apărării - Angel Tîlvăr.

Ministrul Apărării a explicat că este vorba de oameni cu mare experienţă, mulţi sunt încadraţi pe funcţii de comandă şi va fi imposibil pentru sistemul militar să absoarbă şocul plecării lor într-un timp aşa de scurt.

„Nu putem risca, pe fondul acestor discuţii, ca de exemplu cei peste 7.000 de militari doar din Ministerul Apărării Naţionale, care îndeplinesc condiţiile de trecere în rezervă pe actualul sistem de pensionare, să considerăm că singura lor soluţie este trecerea în rezervă. Toți sunt oameni cu foarte mare experiență, mulți sunt încadrați pe funcție de comandă și va fi imposibil pentru sistemul militar să absoarbă șocul plecării lor într-un timp așa de scurt. Pensiile militarilor nu pot fi considerate pensii speciale, pledăm pentru adoptarea de măsuri de reforme echitabile în acest domeniu. (...) Ministerul Apărării Naţionale a susţinut cu consecvenţă faptul că pensiile militarilor nu pot fi considerate pensii speciale. În acest context pledăm pentru adoptarea de măsuri de reformă echitabile în acest domeniu, care să asigure sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii", a declarat ministrul Apărării - Angel Tîlvăr, luni, la Focșani.

"Desfăşurăm de câţiva ani, în baza unui alocări anuale consistente şi predictibile pentru bugetul Apărării, un program de înzestrare ambiţios care, fără teama de exagerare, poate fi considerat cea mai importantă etapă de modernizare a Armatei României din întreaga sa de istorie. Rezultatele încep deja să se vadă. Tehnica de ultimă generaţie începe să intre în dotarea unităţilor noastre militare, inclusiv aici în Focşani. Însă acelaşi timp, contextul de securitate ne obligă să asigurăm predictibilitate celei mai importante dintre resursele noastre: oamenii în uniformă. Tehnica ultramodernă pe care au recepţionat-o sau care va sosi în anii următori nu va putea să asigure apărarea credibilă pe care o merită România fără oamenii care să o opereze. Printre elementele esenţiale care pot asigura rezilienţă naţională pe termen scurt, mediu şi lung, aşa cum îşi propune şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, se numără şi un sistem de apărare naţională robust, credibil şi eficient”, a mai spus ministrul Angel Tîlvăr.

Ministrul Apărării Naţionale, a fost prezent, luni, la Focşani, alături de premierul României, Nicolae Ciucă, de ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu şi alţi oficiali din cadrul MAI.

În cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 140 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 282 Blindate "Unirea Principatelor" au fost decorate drapelele de luptă ale unităţii militare, în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor remarcabile obţinute de personalul unităţilor în îndeplinirea cu succes a misiunilor încredinţate, precum şi mai mulţi militari ai Brigăzii.