MENIU

Semnal de alarmă de la Pentagon: PUTIN va folosi armele nucleare dacă rezistența Ucrainei prelungește războiul

Vladimir Putin, președintele Rusiei

Pentagonul avertizează că Rusia va apela la armele nucleare dacă războiul din Ucraina se prelungește.

„Este de așteptat ca președintele rus Vladimir Putin să utilizeze amenințări cu folosirea armelor nucleare împotriva Occidentului dacă rezistența dură a Ucrainei la invazia Rusiei va continua”, arată evaluarea semnată de generalul-locotenent Scott Berrier, directorul Agenției de Informații a Apărării, potrivit G4Media, care citează Bloomberg.

Rezistența îndârjită a Ucrainei, care duce la prelungirea războiului, precum și sancțiunile economice fără precedent ale Occidentului amenință capacitatea Rusiei de a produce muniții moderne ghidate cu precizie, a mai arătat oficialul american într-o declarație pregătită pentru o comisie din Congresul SUA.

„Pe măsură ce acest război slăbește lent forța convențională a Rusiei, Moscova probabil că se va baza din ce în ce mai mult pe disuasiunea sa nucleară pentru a da semnale Occidentului și pentru a-și proiecta puterea în fața publicului său intern și extern”, mai arată oficialul american citat de Bloomberg.

Putin a anunțat deja de la începutul invaziei că alerta nuclear a pus arsenalul nuclear rusesc în stare de alertă sporită.

Berrier mai atrage atenția că ordinul dat de Putin pentru creșterea alertei nucleare în februarie arată de fapt „pregătiri intense pentru a asigura o tranziție rapidă la starea de alertă superioară în cazul în care situația o impune”.

Amenințarea cu folosirea armelor nucleare tactice, nestrategice arată viziunea Moscovei pentru a obliga un adversar „să continue negocieri care ar putea duce la încetarea conflictului în condiții favorabile pentru Rusia sau pentru a descuraja alăturarea altor forțe când progresul ofensiv al forțelor ruse convenționale pare că ar putea fi inversat sau conflictul se prelungește”, mai spune Berrier.

Cu privire la forțele convenționale, Berrier a mai explicat că eșecurile Rusiei de până acum în Ucraina pun sub semnul întrebării capacitatea armatei pe care o laudă Putin de a descuraja sau de a învinge amenințările cu „avioane de luptă din generația a cincea, sisteme de ultimă generație de apărare aeriană și de coastă, noi nave de suprafață,  submarine, tancuri, artilerie modernizată și comandă și control militar și logistică îmbunătățite”.