MENIU

Semnal de alarmă al specialiștilor: Vaccinurile împotriva coronavirusului NU sunt testate încă și la copii

Oamenii de știință sunt îngrijorați că vaccinurile anti-coronavirus care sunt elaborate acum, aflate în cursa contra cronometru pentru finalizare nu au implicat și copii. Singurii care au anunțat până acum că și copiii vor fi incluși în testele pentru vaccinuri anti-COVID-19 au fost rușii. Companiile europene și americane care sunt în cursa vaccinurilor anti-coronavirus nu au dat un termen pentru începerea testelor și în cazul copiilor. 

 

Progresele privind producerea vaccinurilor împotriva coronavirusului au evoluat foarte repede din momentul când virusul a fost identificat și secvențiat pentru prima dată în ianuarie. Principalele vaccinuri experimentale sunt acum în faza finală a studiilor clinice, cu rezultate așteptate în lunile viitoare. Dar aceste progrese s-au concentrat doar pe elaborarea și testarea unui vaccin pentru adulți, copiii nefiind încă implicați în niciun studiu pentru un astfel de vaccin. Astfel că experții sunt îngrijorați că aceștia ar putea rămâne fără un vaccin anti-COVID-19 viabil pentru o perioadă extinsă de timp, scrie Science Alert.

Lipsa informațiilor despre cum și când producătorii de medicamente intenționează să-și testeze vaccinurile împotriva coronavirusului pentru copii a generat îngrijorare în rândul unor medici pediatri și experți în vaccinuri, potrivit descopera.ro.

„În acest moment sunt destul de îngrijorat că nu vom avea un vaccin disponibil pentru copii până la începutul anului școlar viitor”, a declarat dr. Evan Anderson, medic pediatru la Children’s Healthcare din Atlanta, pentru The New York Times.

Câțiva factori explică de ce copiii nu sunt incluși în aceste studii clinice. În general, cercetătorii încep să testeze un vaccin experimental pe populația cel mai puțin vulnerabilă, adulți tineri și sănătoși, și apoi încep să se extindă spre grupuri mai vulnerabile pe măsură ce se acumulează date clinice care arată că vaccinul ar putea să ofere rezultate pozitive.

În timp ce copiii nu pot suferi în mod obișnuit de efectele severe ale COVID-19 observate la vârstnici, găsirea unui vaccin pentru copii este încă un element important de combatere a acestei pandemii. Copiii sunt în general asimptomatici, dar pot juca un rol semnificativ în răspândirea infecției.

Mai exact pentru COVID-19, ratele de deces și spitalizare sunt mult mai ridicate pentru persoanele în vârstă. Complicațiile din cauza coronavirusului au fost extrem de rare în cazul copiilor, în câteva situații fiind raportată apariția bolii Kawasaki sau a unui  sindrom foarte rar - cunoscut în literatura de specialitate ca PIMS, sindrom inflamator multisistem, similar Kawasaki. Companiile farmaceutice au declarat că prioritatea lor în ceea ce privește pandemia a fost protejarea populațiilor celor mai expuse.

De obicei, producătorii de medicamente testează un vaccin înainte de a solicita aprobarea pentru a-l distribui către copii. Cele patru companii Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson au anunțat, potrivit Business Insider, că intenționează să testeze un vaccin și pentru copii, însă niciuna nu a dat un termen în care va fi posibil acest lucru, pentru a putea fi disponibil un vaccin și pentru copii. 

Singurii care au anunțat până acum că au în vedere testarea pe copii a unui vaccin anti-coronavirus sunt rușii, deși Sputnik V nu s-a bucurat deloc de încrederea lumii științifice. Startul testării pe copii a vaccinului împotriva COVID-19 este programat pentru ianuarie-februarie 2021, anunța șeful Centrului Național de Cercetare „Gamaleya”, unde a fost dezvoltat vaccinul rusesc Sputnik V. 

Anunțul Rusiei privind înregistrarea primului vaccin împotriva Covid-19, pe 11 august, a fost primit cu prudență de Organizația Mondială a Sănătății. Rusia a început testarea vaccinului anti-COVID-19 Sputnik V la începutul lunii septembrie pe primii 40.000 de voluntari. Niciun studiu independent nu a putut fi realizat asupra vaccinului rus, OMS exprimându-și prin urmare scepticismul privind eficacitatea vaccinului.