MENIU

Semnal de alarmă al activiștilor pentru drepturile omului: Comunitățile de romi, abuzate de autorități sub pretextul pandemiei COVID-19

Semnal de alarmă al activiștilor pentru drepturile omului: Comunitățile de romi, abuzate de autorități sub pretextul pandemiei COVID-19

Activiștii pentru drepturile omului trag un semnal de alarmă asupra faptului că în câteva țări unde romii reprezintă o minoritate semnificativă, comunitățile lor au fost supuse unor abuzuri, autoritățile folosind drept pretext măsurile de combatere a pandemiei de coronavirus. Astfel de abuzuri ar fi avut loc în țări din Europa Centrală și de Est, dar și în occident, potrivit AP, citat de HotNews.ro.

Comunitățile de romi din Bulgaria au fost stropite cu dezinfectant de avioane folosite în mod normal în agricultură pentru a împrăștia insecticide, în contextul în care numărul cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus a crescut în această țară de la debutul pandemiei și până în prezent, ajungând astăzi la 26.593 și 929 de decese.

În mai, doi activiști ONU au emis o scrisoare deschisă prin care cereau guvernului de la Sofia să suspende acțiunile poliției în cartierele locuite de romi și să pună capăt discursului de incitare la ură, după ce liderul unui partid naționalist a descris comunitățile de romi ca fiind ”focare de infecție”.

Acesta nu este singurul exemplu în acest sens. În Slovacia, satele locuite de romi au fost singurele în care testele Covid au fost făcute de armată. Oficialii din Slovacia au anunțat la sfârșitul verii că ar fi descoperit 179 de cazuri în districtele locuite de romi, la o populație de 500.00 de locuitori.

Lucrurile nu se opresc însă aici. Din contră, se pare că un primar din nordul Moldovei ar fi luat și el în vizor comunitatea romilor, acuzându-i că răspândesc noul coronavirus, în timp ce un oficial ucrainean din Ivano-Frankivst a dat ordin poliției să evacuzeze din oraș întreaga populație romă.

La rândul său, primarul unui oraș din apropierea Parisului a făcut apel la cetățeni să alerteze autoritățile franceze de îndată ce văd o ”caravană” , făcând aluzie la romi.

Potrivit activiștilor și și experților în domeniul drepturilor omului, acestea sunt doar câteva exemple care demonstrează abuzurile la care au fost supuse comunitățile de romilor în ultima perioadă. Acest lucru s-a întâmplat, spune activiștii, deși multe state europene nu țin evidența cazurilor de coronavirus în rândul romilor. De asemenea, AP notează că măsurile stricte folosite împotriva romilor vin în contextul în care nu a fost înregistrat un număr mare de cazuri în rândul comunităților respective.

Pentru a înrăutăți lucrurile, mai spun experții, astfel de cazuri de discriminare rareori atrag proteste ale europenilor, în timp ce membrii minorității sunt extrem de rezervați în a vorbi deschis despre ceea ce li se întâmplă, de teama unor represalii.

Mai multe articole despre:
abuzuri comunitate romi coronavirus