MENIU

Șeful Gărzii de Mediu: Pe marile platforme poluatoare sunt "Dorei" din cauza cărora se pot produce catastrofe

Incendiu pe platforma industriala a Constanței

Șeful Gărzii de Mediu. lansează un avertisment alarmant, după accidentele poluatoare de la Petromidia, Azo Mureș și platformele industriale ale Ploieștiului și Constanței. Octavian Berceanu susține că unii operatori care operează cu substanțe chimice periculoase au angajat "Dorei" nu știu să gesioneze inslatațiile de avertizare, iar uneori chiar au ignorat semnalele de alarmă.

"La unul din incidente am avut (...) aproape un milion de avertismente că e ceva în neregulă, că instalaţiile trebuiau oprite. Nu s-a întâmplat acest lucru", a afirmat Berceanu, la un post TV, citat de news.ro.

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu n-a vrut să indice numele companiei, dar a precizat că la nivel național sunt  234 de echipamente, de întreprinderi care au un risc mare de poluare. Dintre acestea, 143 au fost controlate. 

Şeful Gărzii de Mediu a explicat că pericolul nu este legat strict de existența și funcționalitatea sistemelor de siguranță și alertare, ci și de factorul uman. 

" Când s-au făcut acest simulări, am văzut că nu toate (companiile cu potențial de poluare - N.R.) ştiu să acţioneze, cu toate că au echipamentele care ar fi necesare. Pe lângă acest fapt, mai intervin nişte Dorei pe platformele astea. De exemplu, la unul din incidente am avut cred că aproape un milion de avertismente din scurt că e ceva în neregulă, că instalaţiile trebuiau oprite. Nu s-a întâmplat acest lucru. Nu dau mai multe din casă pentru că sunt în cercetare, avem victime umane şi las ancheta să meargă înainte. Dar avem aceşti factori de decizie umani care nu iau decizii atunci când trebuie sau deciziile sunt prost luate”, a precizat Berceanu.

 

Mai multe articole despre:
berceanu garda de mediu accident petrmodia azomures