MENIU

Șeful diplomației americane, Anthony Blinken, vine la București. Întrevederi cu Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu

Secretarul de stat american Antony Blinken va participa în București, pe 28-30 noiembrie, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, potrivit unui anunț publicat de Departamentul de Stat al SUA.

„Întâlnirea se va axa pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe implementarea noului Concept Strategic al NATO, inclusiv provocările Republicii Populare Chineze, securitatea energetică, protecția infrastructurilor critice, precum și pe eforturile NATO de a întări reziliența în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova”, potrivit anunțului.

 

În timpul vizitei la București, Blinken va avea întâlniri cu premierului Nicolae Ciucă, cu președintele Klaus Iohannis, cu ministrul de externe, Bogdan Aurescu, cu secretarul general NATO,  Jens Stoltenberg, și va participa la o cină împreună cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

 

Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea ţării noastre la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008.

 

De asemenea, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei, de la declanşarea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022.

 

Totodată, este prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie, şi, în acest sens, va marca o etapă esenţială în operaţionalizarea noului Concept Strategic al Alianţei adoptat la Summit. Reuniunea va oferi oportunitatea primei discuţii aplicate pentru analizarea stadiului implementării deciziilor luate la Madrid şi pentru pregătirea viitorului Summit NATO de la Vilnius, din anul 2023.

Potrivit MAE, alături de şefii diplomaţiilor din cele treizeci de state membre, secretarul general al NATO şi ceilalţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, la Reuniunea de la Bucureşti vor participa miniştrii Afacerilor Externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO. Totodată, la sesiunile deschise partenerilor din cadrul Reuniunii vor participa miniştrii afacerilor externe din Republica Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina şi state partenere ale Alianţei.

Reuniunea va începe marţi după-amiază.

Mai multe articole despre:
blinken iohannis ciuca nato ucraina rusia razboi