MENIU

Șeful Cancelariei premierului, ANUNȚ despre creșterea pensiilor și alocațiilor copiilor

bani

Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunțat, luni seară, că Guvernul Orban va crește pensiile de la 1 septembrie, dar rămâne încă o necunoscută procentul cu care se vor majora. Despre alocațiile copiilor, Dancă a precizat că acestea nu pot fi dublate în fiecare an, mai ales că abia au fost dublate anul trecut, la inițiativa liberalilor, la cinci ani de la ultima creștere.

 

Șeful Cancelariei premierului a declarat luni seară, la un post tv, că se va anunța cu ce procent se majorează pensiile după ce se va realiza evaluarea pe primul semestru al anului 2020, privind evoluția finanțelor publice, situația veniturilor bugetare și a economiei per ansamblu.

Despre promisiunea de a crește pensiile cu 10 la sută, Ionel Dancă a explicat că „este un scenariu de lucru la Ministerul Finanțelor cel pe care l-a enunțat Florin Cîțu, însă procentul exact, cu cât vor crește pensiile de la 1 septembrie, putem să aflăm doar după ce avem evaluarea pe primul semestru legat de evoluția finanțelor publice, situația veniturilor bugetare, situația economică, așa cum a anunțat primul ministru Ludovic Orban de mai multe ori. După această evaluarea a primului semestru, în conformitate cu Legea responsabilității fiscale, vom putea avansa un procent rezonabil, realizabil pentru creșterea pensiilor. Ceea ce putem spune însă tuturor pensionarilor este că facem eforturi ca aceste pensii să crească de la 1 septembrie și cu siguranță vor crește. Rămâne, într-adevăr, o necunoscută procentul cu care aceste pensii vor crește de la 1 septembrie”.

Dancă a mai prezentat și situația legată de dublarea alocațiilor copiilor.

„Nu poți să dublezi în fiecare an alocațiile copiilor. Inițiativa noastră de anul trecut venea după cinci ani de înghețare a alocațiilor și a fost o reparație pentru copiii care beneficiază de această alocație. Este un drept al copilului. (...) Noi credem că cea mai mare parte a românilor s-a convins de faptul că, în acest moment, România nu poate susține astfel de cheltuieli sociale aberante. Nu se poate să crești din pix punctul de pensie cu 40% și să dublezi alocațiile copiilor, după ce ele au fost deja dublate, ca urmare a inițiativei noastre, anul trecut”, a spus șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, luni seară, la un post tv.