MENIU

Şeful BCE, Mario Draghi, veşti bune pentru zona euro

Zona euro, perspective de creştere

Zona euro a devenit mult mai rezistentă iar ritmul creşterii economice se îmbunătăţeşte, ceea ce arată că măsurile de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană au efecte benefice, a afirmat preşedintele BCE, Mario Draghi.

Zona euro a revenit la "o creştere sustenabilă, sub impulsul politicii noastre monetare". Rezultatele reprezintă "veşti foarte bune pentru întreaga lume", a apreciat şeful BCE, dând asigurări că instituţia este pregătită să adopte noi măsuri dacă scăderea ratei inflaţia va continua.

Şi directorul general al FMI, Christine Lagarde, prezentă la acelaşi eveniment la New York cu şeful BCE, a afirmat că Mario Draghi a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a susţine Europa şi a apăra stabilitatea monedei euro.

În trecut, Mario Draghi a afirmat că BCE "va face tot posibilul pentru a apăra zona euro" iar Christine Lagarde a apreciat că acestea au fost cuvintele cu cel mai mare succes în industria bancară.

"Progresele înregistrate în ultimii trei ani privind stabilizarea şi întărirea euro sunt reale. Economia zonei euro revine pe creştere. Drumul pe care trebuie să-l urmăm este evident. Şi nu ne vom opri până când uniunea monetară nu va fi finalizată", a afirmat preşedintele BCE.

Miercuri, Eurostat a publicat o estimare preliminară care arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât la minus 0,1% în septembrie, de la nivelul de plus 0,1% în august, revenind în teritoriu negativ după şase luni de creştere modestă.

În septembrie, Banca Centrală Europeană şi-a redus estimările privind creşterea economică şi rata inflaţiei în zona euro, iar preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat atunci că inflaţia în zona euro ar putea coborî, temporar, în zona negativă, în cursul următoarelor luni.

Analiştii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă, deprecierea euro şi declinul preţului ţiţeiului vor stimula economia zonei euro în acest an.

Mai multe articole despre:
BCE mario draghi