MENIU

Şeful băncii centrale din Polonia, palmă pentru Guvernul de la Bucureşti

Bancherul sef al Poloniei

Guvernatorul Băncii Poloniei, Adam Glapinski, a declarat recent că este preferabil ca Polonia să aibă o creştere economică constantă de 3% decât una de 8% ca a României, care s-ar putea întoarce împotriva economiei noastre.

"Nu păcătuiesc spunând că, pentru Polonia, ar fi mai bine să aibă o rată de creștere de 3% pentru o lungă perioadă de timp decât să ne dezvoltăm că România, a cărei economie a crescut cu 8% anul trecut. Acolo, la un moment dat, creșterea poate încetini puternic și, pe medie, în câțiva ani va fi mai mică", a explicat Guvernatorul Băncii Poloniei, Adam Glapinsk, într-un interviu acordat după întoarcerea de la forumul economic de la Davos, unde România nu a avut niciun reprezentant.

La sfârșitul anului 2017, în ultimul trimestru, economia a crescut cu aproximativ 5%, în Polonia. Această este, evident, o veste bună, deoarece mareste veniturile bugetului și poate permite o creștere a salariilor, a spus Glapinski.

În acest an, rată de creștere poate că va fi puțin mai mică, dar va rămâne o creștere foarte bună, mai aproape de rată naturală de creștere, cea care te protejează împotrivă dezechilibrelor. Noi, bancherii centrali, suntem responsabili pentru această, astfel încât aceste dezechilibre să fie îndepărtate.

Într-o mare măsură, avem o dezvoltare durabilă, a preciza şeful bancherilor polonezi. Singurul domeniu care necesită monitorizare este piață forței de muncă.

"Ar putea fi mai bine că economia noastră să nu crească prea repede, pentru că atunci dezechilibrele vor crește în mod natural", a explicat Glapinski, potrivit Hotnews.ro.

Mai multe articole despre:
Polonia adam glapinski