MENIU

Șefii de instituții publice controlate de Parlament, salarii fabuloase: președintele Curții de Conturi câstigă aproximativ 5.600 de euro pe lună

Șefii de instituții publice controlate de Parlament vin la serviciu pe sume fabuloase de bani. Mai mult, acolo unde salariile sunt mai mici, angajații au mai multe surse de venit.

O analiză făcută de jurnaliștii Hotnews ne arată o selecție cu cele mai mari și consistente indemnizații ale șefilor de instituții aflate în subordinea Parlamentului. Vorbim aici de instituțiile controlate politic, precum Curtea de Conturi, Autoritatea Electorală Permanentă, Avocatul Poporului și Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Astfel că, Funcția de Avocat al Poporului este deținută de fosta membră PNL/ALDE și eurodeputată Renate Weber. Potrivit declarației de avere, aceasta a avut venituri în 2021 de aproximativ 6 mii de euro lunar. De asemenea, veniturile acesteia provin din mai multe surse, si anume aproape 100 mii de lei - indemnizația de Avocat al Poporului, aproximativ 30 de mii de euro, pensie de la Parlamentul European si in jur de 40 de mii de lei - pensie de la Casa de asigurări a Avocaților.

Totodată, dacă vorbim de Consiliul Legislativ, instituția este condusă de Florin Iordache, fost deputat PSD și fost ministru al Justiției. Acesta are un salariu de aproximativ 2.500 de euro pe lună. Potrivit declaratiei de avere, Florin Iordache deține și titluri de stat în valoare de aproximativ 97 de mii de euro.

Trecem mai departe și vorbim despre președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu Buică. Acesta a fost ales președinte al instituției În 2019 la propunerea PSD. De remarcat este că Buică și-a acordat, în calitate de șef al instituției o diurnă de 10.000 de lei pe lună. Iar veniturile anuale declarate sunt de aproximativ 150 de mii de lei indemnizație + in jur de 130 de mii de lei diurnă. De asemenea, aproape 19 mii de lei indemnizație de la Biroul Electoral Central alegeri locale 2020 și peste 21 de mii de lei indemnizație de la Biroul Electoral Central alegeri parlamentare 2020.

Totodată, Florin Busuioc, președintele Curții de Conturi, câstigă aproximativ 5.600 de euro pe lună. În cazul în care vorbim despre președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, ei bine acesta are o indemnizație anuală de peste 740 de mii de lei și un salariu lunar de aproximativ 12.400 de euro.

Mai multe articole despre:
salarii sedi institutii