MENIU

Șefia Parlamentului European, disputată de 3 femei și 1 bărbat. Care este PROCEDURA de alegere

Trei femei și un bărbat candidează pentru funcția de președinte al Parlamentului European (PE), pentru a doua jumătate a mandatului 2019-2024, totul după decesul neașteptat al lui David Sassoli, care a murit săptămâna trecută, cu puţin timp înainte de încheierea mandatului său de preşedinte al PE. Reamintim că este pentru prima dată în istoria Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a murit. 

Cele trei femei sunt Roberta Metsola (PPE, Malta), Alice Bah Kuhnke (Verzi/ALE, Suedia) și Sira Rego (Stânga, Spania) , iar bărbatul este Kosma Złotowski (ECR, Polonia). Anunțul celor patru candidați a fost făcut chiar în această seară de vicepreședintele PE, Pedro Silva Pereira (S&D, Portugalia).

Favorită în această cursă pare să fie Roberta Metsola, actualul prim-vicepreședinte al PE. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci vom avea parte de o premieră, și asta deoarece două femei ar putea conduce cele mai importante instituții europene. Vorbim despre Ursula von der Leyen, actuala șefă a Comisiei Europene, iar Roberta Metsola ar putea fi președinte al Parlamentului European.

Potrivit HotNews.ro, cei patru candidați vor face o scurtă prezentare marți dimineața, la ora locală 9.00 (10.00 ora României), imediat înaintea primului tur de scrutin, care va avea loc între orele 9.30 și 10.15 (10.30-11.15 ora României), rezultatul fiind anunțat la ora 11.00 (12.00 ora României).

Procesul de alegere a președintelui PE este prevăzut la articolele 14-16 din Regulamentul de procedură al Parlamentului:

Candidații pentru postul de președinte pot fi propuși fie de un grup politic, fie de un grup de eurodeputați care atinge așa-numitul prag redus, și anume 1/20 din deputați, sau 36 din 705 deputați atunci când sunt ocupate toate locurile. Candidații pot fi propuși sau retrași înaintea fiecărei runde de vot.

Președintele este ales cu majoritatea absolută a voturilor valabile, exprimate prin vot secret, adică 50% plus unu. Din cauza pandemiei, votul va fi ținut de la distanță. În cazul în care niciun candidat nu este ales după al treilea tur de scrutin, cei doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în cadrul acestui tur de scrutin participă la un al patrulea și ultim vot, după care candidatul cu cele mai multe voturi este declarat câștigător.

Rezultatul unui eventual al doilea tur va fi anunțat în plen la ora locală 13.00 (14.00 ora României), la ora 16.30 (17.30 ora României) dacă va avea loc un al treilea tur, și la 18.30 (19.30 ora României) dacă va fi necesar un al patrulea tur. Pentru informații actualizate, urmăriți contul de Twitter @EuroparlPress.