MENIU

Ședință la Palatul Victoria - Guvernul A DECIS restricțiile în localitățile unde incidența coronavirus depășește 4 și 6 la mie

coronavirus Foto: Pixabay.com

Guvernul a stabilit în ședința de joi ce restricții vor fi aplicate în localitățile unde incidența se situează între pragurile de 6 și 7,5 la mia de locuitori, inclusiv în Capitală, unde se așteaptă ca incidența să treacă de 4 la mie în acest sfârșit de săptămână. Printre măsuri, carantina de noapte, dar nu și închiderea magazinelor după ora 18.00, potrivit anunțului făcut de premierul Florin Cîțu.

Prin Hotărârea de astăzi, Guvernul a decis mai multe excepții pentru persoanele vaccinate anti-COVID-19 de la restricțiile impuse la incidențe de peste 6 la mie.

GUVERNUL  ROMÂNIEI
H O T Ă R Â R E pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 932/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 septembrie 2021,  precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

Ținând seama de măsurile adoptate prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 73/2021 privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19,
În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, 

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. – Anexele nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 932/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 septembrie 2021,  precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 866 din 9 septembrie 2021, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează: 

1. La anexa nr. 2 articolul 4, alineatul (1) partea introductivă se modifică și va avea următorul cuprins: 
„Art. 4. - (1) În condițiile art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, este permisă participarea la una dintre activitățile prevăzute în anexa nr. 3 art. 1 pct. 3, 4, 51, 81, 10 - 121, 20, 21, 22, 231, 271, 301, 331, art. 6 pct. 3, 31 și art. 9 pct. 41, 51, 101, 131 și 151 numai persoanelor care se află în una dintre următoarele situații:”

2. La anexa nr. 3 articolul 2, alineatul (1) punctul 1 partea introductivă se modifica și va avea următorul cuprins: 
„1. în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20,00-5,00, cu următoarele excepţii:”

3. La anexa nr. 3 articolul 2 alineatul (1) punctul 3 se modifica și va avea următorul cuprins: 
„3. măsurile instituite în localităţile prevăzute la pct. 1 nu se mai aplică dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori, iar cele instituite în localităţile prevăzute la pct. 2 nu se mai aplică dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori.”

4. La anexa nr. 3 articolul 2, după punctul 3 se introduc două noi puncte, punctele 4 și 5 cu următorul cuprins:
„4. măsurile instituite în localităţile prevăzute la pct. 1 și 2 nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic sau a certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.
5. măsurile instituite în localităţile prevăzute la pct. 1 și 2 nu se aplică persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin documente, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea acestora.”

5. La anexa nr. 3 articolul 6, după punctul 3 se introduce un nou punct, punctul 31, cu următorul cuprins:
„31. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în interiorul centrelor comerciale este permisă în judeţele/ localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori numai în zonele de consum delimitate față de restul spațiului public și amenajate în acest scop. Accesul în zonele de consum astfel delimitate și amenajate este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;”

6. La anexa nr. 3 articolul 6, punctele 4 – 6 se modifică și vor avea următorul cuprins: 
„4. măsurile prevăzute la pct. 1 - 31 se aplică şi operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent; 
5. în situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la pct. 1 - 31 este restricţionată sau închisă se permit prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective; 
6. operatorii economici prevăzuţi la pct. 1 - 31 vor respecta obligaţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii şi al ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare;”

7. La anexa nr. 3 articolul 7, alineatele (1) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins: 
„(1) În condiţiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 5,00-18,00, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori.

(4) Măsurile prevăzute la alin. (1) nu se mai aplică dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori, iar cele de la alin. (2) nu se mai aplică dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori.” 

8. La anexa nr. 3 articolul 131, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
„(21) În cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, organizatorii/operatorii economici care desfăşoară activităţi potrivit prezentei anexe au obligația de a verifica existența documentelor, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecția cu virusul SARS-CoV-2 a acestor persoane.”

9. La anexa nr. 3 articolul 131, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(3) Obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani.”

Florin Cîțu a anunțat înaintea ședinței că astăzi vor fi modificate câteva detalii stabilite deja prin HG de săptămâna trecută, pe 17 septembrie. Printre ele este și testarea copiilor cu vârste între 6 și 12 ani, care nu va mai fi impusă în localitățile în care accesul la mai multe activități se face în baza certificatului verde. De asemenea, persoanele vaccinate vor fi scutite de carantina de noapte, iar magazinele vor rămâne deschise și după ora 18:00 în localitățile cu incidență peste 4 la mie, a mai spus premierul.

Și o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a fost programată în dimineața de astăzi, iar deciziile au fost aprobate printr-o Hotărâre de guvern în ședința ce a avut loc de la ora 12.00 în format online.

--------

ȘTIREA INIȚIALĂ

Circulația persoanelor în afara locuințelor va fi interzisă între orele 20.00-05.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, cu anumite excepții legate de deplasarea în apropierea domiciliului, la locul de muncă, la medic, pentru îngrijirea unor bolnavi. Și magazinele ar urma să fie închise după ora 18.00 în localitățile unde incidența depășește 6 la mie, potrivit Realitatea PLUS. În același timp, certificatul verde COVID ar urma să fie solicitat doar copiilor peste 12 ani, nu și în cazul celor mai mici printre posibilele restricțiil impuse sunt:

CE RESTRICȚII SE IMPUN

- Magazinele și restaurantele se închid la ora 18.00, la incidență 6 la mie
- Se introduce carantina de noapte, în weekend, de la ora 20.00, la incidență 6 la mie
- Persoanele vaccinate nu vor sta în carantină
- Accesul în mall și în cafenele, pe baza certificatului verde.