MENIU

ZI CRITICĂ: Ședință de URGENȚĂ la USR-Plus. Se discută cu "toate variantele pe masă", inclusiv IEȘIREA de la guvernare sau înlocuirea lui Cîțu din funcția de premier

Dan Barna, vicepremier

Liderii USR-PLUS s-au reunit la această oră într-o ședință de urgență după demiterea lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătății. USR-PLUS amenință chiar cu ieșirea de la guvernare, însă sunt luate în discuție și alte variante, cum ar fi înlăturarea lui Florin Cîțu din funcția de premier, dar și rocada unor portofolii între USR și PNL, relatează Realitatea Plus.

Decizia demierii lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătății după un lanț de gafe și bâlbe, precum și înlocuirea Andreei Moldovan din funcția de secretar de stat, a provocat un adevărat cutremur pe scena politică.

Reprezentanții USR, reuniți în ședință de urgență chiar la această oră, au decis boicotarea ședinței săptămânale de Guvern de la ora 13:00. În plus, se pare că tot mai multe voci din interiorul Alianței USR PLUS ar condiționa rămânerea la guvernare de înlocuirea lui Florin Cîțu de la conducerea Guvernului. Sunt, de asemenea, și voci care cer ieșirea de la guvernare, dar puterea decizională a acestora este destul de mică, spun surse Realitatea PLUS.  

Printre cei care au lansat ipoteza ieșirii USR-Plus de la guvernare se află și deputatul USR Ionuț Moșteanu. "Orice variantă este pe masă, sunt colegi care susțin și această variantă (...) Vom lua acolo (n.r. - în birourile reunite) decizia dacă și cum continuăm. În primul rând, vom decide dacă mergem în continuare în acestă coaliție", a afirmat acesta.

Pe de altă parte, sunt și voci din partid care îi mulțumesc lui Vlad Voiculescu pentru prestația de până acum la conducerea ministerului.

În ceea ce privește posibilului înlocuitor al lui Voiculescu la conducerea MS, lucrurile sunt destul de incerte. Până în prezent, pe lista scurtă privind posibilii înlocuitori se află Emanuel Ungureanu și Adrian Wiener, ultimul dintre ei fiind medic de profesie, iar celălalt parlamentar cu o vastă experiență politică. 

Vald Voiculescu era susținut de "aripa" Plus, respectiv de Dacian Cioloș, în funcția pe care a deținut-o până astăzi. Propunerea de înlocuitor, potrivit înțelegrii din alianță, ar trebui să vină tot din partea unei persoane care are adeziune semnată la Cioloș. Până în prezent, însă, propunerile sunt din partea USR, nu a Plus. 

Rămâne de văzut ce decizie vor lua liderii USR, fiind de așteptat ca ședința acestora să se întindă, astăzi, pe mai multe ore.

Vă reamintim că Vlad Voiculescu și secretarul de stat Andreea Moldovan au fost demiși, în această dimineață, de premierul Florin Cîțu de la Ministerul Sănătății. Președintele Klaus Iohannis a fost înștiințat deja de decizia premierului. Interimatul ministerului va fi asigurat de vicepremierul Dan Barna. Cererea de revocare a ajuns la Palatul Cotroceni.

Vorbim despre o decizie așteptată care vine ca urmare a reacției celor doi oficiali din cadrul Ministerului Sănătății în cazul tragediei de la Spitalul "Victor Babeș", din Capitală, în urma căreia și-au pierdut viața trei oameni. 

Posibilul înlocuitor al lui Voiculescu ar putea fi medicul Adrian Wiener, proaspăt ales deputat pe listele USR Plus. Totodată, până la desemnarea înlocuitorului, vicepremierul Dan Barna va asigura interimarul la MS.