MENIU

Ședință CRUCIALĂ de Guvern, la ora 13:00. Guvernanții pregătesc strategia cu care se vor prezenta în Parlament, la dezbaterile pe buget

Sursă foto: Guvernul României

Membrii Cabinetului Cîțu se reunesc astăzi într-o ședință crucială ce are loc cu doar câteva ore înaintea prezentării și dezbaterilor din Parlamentul României a proiectelor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale pe anul în curs. 

Potrivit agendei publice a premierului, Florin Cîţu a convocat, astăzi, începând cu ora 13,00, o şedinţă de Guvern în sistem online, la Palatul Victoria.

Este de așteptat ca mebrii Executivului să discute ultimele detalii înaintea unui alte eveniment important aflat pe agenda de astăzi a premierului. Vorbim despre prezentarea și dezbaterea, în Parlament, a proiectelor legilor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. Guvernanții își pregătesc strategia pentru a face față valului de amendamente cu care social-democrații amenință încă de săptămâna trecută.

Vă reamintim că bugetul ajunge, în această după-amiază, în plenul Parlanentului, pentru dezbaterile finale, urmând ca mâine, pe 2 martie, să aibă loc votul final.

Sunt așteptate dezbateri aprinse pe mai multe subiecte de larg interes, unul dintre acestea fiind și cel al alocațiilor copiilor, dar și cel legat de creșterea pensiilor.

Președintele Senatului, Anca Dragu,a declarat recent, la un post TV, că bugetul pe anul 2021 propus de Guvern nu este unul de austeritate, ci unul cumpătat.

”Eu aş evita cuvântul austeritate, pentru că sunt creşteri de venituri în buget. Să nu uităm că suntem într-un an în care economia se chinuie să îşi revină de pe un minus, de pe o contracţie şi să nu uităm, de asemenea, că 2 milioane de români au fost loviţi direct şi indirect de criză. Ar trebui să gândim acest buget în contextul economic actual şi să trecem dincolo de şicanele politice care se iscă de regulă în jurul bugetului. Deci nu aş spune că este un buget de austeritate, dar este un buget cumpătat", a arătat Anca Dragu.

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au dat, sâmbătă, raport favorabil la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 și pentru proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, în a treia zi de dezbateri.

Proiectul a fost adoptat în forma elaborată de Guvernul Cîțu, nefiind adoptat niciunul din amendamentle din cele peste 3.169, majoritatea fiind depuse de PSD - peste 2.000, iar restul de AUR.