MENIU

Tinerii români, campioni în Europa la securitate cibernetică

Securitate cibernetică

Tinerii români sunt recunoscuți în lume pentru abilitățile deosebite în domeniul IT, iar unul dintre cele mai de succes branduri de export ale României vine din zona programelor antivirus. Nu este de mirare că elevii și studenții sub 25 de ani urcă an de an pe podiumul european la securitate cibernetică.

Selecţia finală a echipei naționale care va reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2018, la care pot participa elevii și studenții cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, se va desfăşura în perioada 21-30 septembrie 2018, la Bran.

Pentru al treilea an consecutiv, România va încerca să obţină un loc pe podium în cadrul acestui concurs de anvergură organizat în Marea Britanie, la Londra.

Tinerii vor participa pe parcursul celor nouă zile de bootcamp - care marchează încheierea etapei naţionale - la sesiuni de training susţinute de specialişti în domeniu.

România a fost prezentă în ultimii trei ani la Campionatul European de Securitate Cibernetică, înregistrând de fiecare data rezultate deosebite. Pentru doi ani consecutiv (2016 și 2017), echipa noastră a fost vicecampioană, ocupând locul al II-lea din cele peste 10 țări participante, printre care Austria, Elveția, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Grecia.

Echipa românilor a fost desemnată, de asemenea, doi ani la rând (2015 și 2016) ca având cea mai bună expunere a modului în care a rezolvat sarcinile din concurs.

Competiția este o inițiativă a Agenției Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor (ENISA) și se derulează în conformitate cu Planul de Acțiune privind Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a UE.

Desfășurată la nivel internaţional, aceasta se axează pe creșterea conștientizării privind nevoia de securitate cibernetică și de cunoaștere a amenințărilor din mediul virtual și pe identificarea și atragerea tinerilor cu aptitudini deosebite către sectorul IT și securitate cibernetică.

Probele campionatului acoperă domenii precum securitate web, securitate mobilă, puzzle-uri criptografice, inginerie inversă și investigații. certSIGN, companie specializată în dezvoltarea de soluții de securitate cibernetică, sprijină lotul României în vederea participării la ECSC18, prin implicarea în etapele de preselecţie şi susţinând sesiuni de training în criptografie.

Mai multe articole despre:
antivirus securitate cibernetica