MENIU

Secuii au reaprins focurile AUTONOMIEI. Proclamația, citită în fața a zeci de focuri de veghe

Sute de focuri de veghe au fost aprinse în localități din Harghita și Covasna într-un eveniment organizat de Consiliul Național secuiesc. Scopul manifestărilor a fost de a solicita din nou autonomia Ținutului secuiesc.

La toate focurile de veghe a fost citită o proclamație în care scrie că autonomia ar putea fi o garanție a securității, păcii și prosperității în Ținutul secuiesc.

 

„Voința și exigențele noastre nu s-au schimbat în ultimele două decenii. Am dovedit că, în ciuda obstrucției autorităților, am reușit să acționăm la nivel european, în interesul Ținutului Secuiesc, deschizând un câmp de luptă pe plan internațional„ - mai scria în proclamația citită în jurul focurilor de veghe. 

 

Principalul organizator al focurilor de veghe, Zoltán Gazda, a declarat agenţiei maghiare MTI că oamenii s-au adunat în jurul focurilor de veghe în peste 100 de localităţi din Ţinutul Secuiesc și că evenimentul a avut peste tot şi un caracter local, potrivit Punctul.

 

În unele locuri, focul de veghe a fost înconjurat de husari călare în uniformă, în alte locuri participanţii au fost invitaţi la un gulaş la ceaun. În cele mai multe locuri s-a cântat în jurul focului. Organizatorul principal a declarat: în acest an, vremea excelentă a contribuit şi ea la asigurarea unei adevărate experienţe comunitare pentru cei care s-au adunat pentru aprinderea focurilor de veghe.