MENIU

Secretul din spatele serialelor turceşti. Producătorii nu vor ca tu să ştii asta! Te mai uiţi?

Secretul din spatele serialelor turceşti. Producătorii nu vor ca tu să ştii asta! Te mai uiţi?

Serialul istoric turcesc "Suleyman Magnificul" i-a cucerit nu doar pe români, ci şi pe alte popoare. Fiecare episod îi ţine lipiţi de micile ecrane pe fanii filmului. Au urmat o mulţime de producţii turceşti care au înregistrat audienţe record. Cum s-a ajuns în această situaţie?

Telenovelele turceşti sunt foarte populare în Grecia, toate cele trei mari canale generaliste de divertisment din ţară, Mega, Ant1 şi Alpha, au difuzat în prime-time astfel de producţii, notează Deutsche Welle.

Criticul grec de televiziune Nikos Vulalas explică acest succes al serialelor turceşti prin prisma problemelor financiare ale televizunilor.

"Un astfel de serial costă, în medie, în jur de 5.000 euro pe episod, astfel că este mai ieftin decât o producţie proprie, aducând televiziunilor marje de profit de până la 40%. Grecii le iubesc datorită efectului liniştitor pe care îl au asupra lor, extenuaţi după o zi în care problemele financiare i-a pus la grea încercare. Serialele turceşti au cadre frumoase din locuri necunoscute şi exotice, pe care comsumatorul de masă nu le-ar putea vizita niciodată", spune Vulalas.

De ce se uită românii la seriale turceşti

"În astfel de povești, totul este emoțional. Trăiri intense, pasiuni… Cred că serialele turcești au mare succes pentru că ne sunt familiare. Avem influențe din Balcani și e normal să rezonăm mai mult cu ei, decât cu eroii serialelor sud-americane, de exemplu", spune psihologul Mihai Aniței, pentru evz.ro.

"Serialele turcești au un mare avantaj, oamenii se regăsesc în poveștile de viață prezentate, ceea ce este o validare. Au un nivel de aplicabilitate mare, vorbesc despre atașament, apartenență , siguranță, iar milioanele de telespectatori demonstrează că subiectul este general valabil. Telespectatorul știe și că povestea, într-un final, va avea happy end, ceea ce îi crează, pe lângă suspans și o stare de bine", adaugă psihologul Bogdana Bursuc.