MENIU

Secretarul general al ONU vrea întâlniri cu Putin și Zelenski: cum ar putea SCHIMBA asta cursul războiului

Antonio Guterres, secretarul general al ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a scris, marţi, preşedinţilor Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin, respectiv Volodimir Zelenski, cerând să fie primit la Moscova şi la Kiev. Anunțul a fost făcut, astăzi, de purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric.

"În această perioadă de mari pericole în ceea ce priveşte consecinţele", Guterres doreşte să discute "măsuri urgente pentru restabilirea păcii în Ucraina", precum şi "viitorul multilateralismului bazat pe Carta Naţiunilor Unite şi dreptul internaţional", a afirmat Dujarric, citat de AFP.

Potrivit sursei citate, scrisorile au fost deja transmise misiunilor diplomatice rusă şi ucraineană de la ONU.

O eventuală vizită la Moscova a lui Antonio Guterres a fost pusă în discuție încă de la finalul lunii martie. Atunci, Naţiunile Unite anunțau că vor încerca să pună în aplicare o "încetare a focului umanitară" între Rusia şi Ucraina şi intenţionează să-l trimită la Moscova şi Kiev pe secretarul său adjunct responsabil de probleme umanitare. 

Antonio Guterres a afirmat, pe 28 martie, într-o declaraţie de presă susținută la sediul ONU din New York, că "i-a cerut lui Martin Griffiths (secretarul general adjunct pentru afaceri umanitare) să analize imediat cu părţile implicate posibilitatea unor acorduri şi aranjamente pentru o încetare a focului umanitară în Ucraina".

Reamintim că Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat, tot în martie, cu o majoritate covârşitoare de 140 de voturi, o rezoluţie "istorică", dar nu cu caracter obligatoriu, care "cere" Rusiei să oprească "imediat agresiunea sa" împotriva Ucrainei.