MENIU

Secretarul general al NATO: Rusia și China resping ordinea internaţională bazată pe reguli. Decizii cruciale la summitul de Bruxelles

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg a avertizat, vineri, în legătură cu provocările generate de comportamentul Rusiei şi al Chinei asupra ordinii internaționale. Secretarul general al NATO a vorbit despre deciziile pe care le vor lua membrii Organizației la summitul de luni de la Bruxelles. Apărarea colectivă, terorismul, atacurile cibernetice și schimbările climatice se află printre subiectele principale.

”Trăim într-o epocă de competiţie globală şi trebuie să răspundem la multe ameninţări şi provocări simultan.
Provocările cu care se confruntă în prezent Alianţa Nord-Atlantică vizează Rusia şi China, care resping ordinea internaţională bazată pe reguli, ameninţarea terorismului care persistă, ameninţările sofisticate de atacuri cibernetice, tehnologii perturbatoare şi schimbările climatice”, a spus Stoltenberg într-o conferință de presă.

În acest context, secretarul general al NATO a subliniat că nicio țară și niciun continent nu pot face față singure tuturor acestor provocări. ”Dar Europa şi America de Nord nu sunt singure, sunt împreună în NATO”, a subliniat Stoltenberg.

Declarațiile au fost făcute cu doar câteva zile înaintea summitului de la Bruxelles, care va avea loc luni.

Reuniunea liderilor ţărilor aliate intervine într-un moment ”esenţial” pentru Organizaţie, a spus secretarul general al NATO, adăugând că aceasta se va axa pe agenda de reforme pe care Alianţa doreşte să o promoveze până în 2030, retragerea comună din Afganistan în acest an şi tensiunile în relaţiile cu Rusia.

Aliații vor discuta și despre întărirea apărării colective şi consolidarea rezilienţei infrastructurilor-cheie şi a lanţurilor de aprovizionare. Una dintre ambiţiile NATO este promovarea unor noi centre de cooperare tehnologică între aliaţi, cu sprijinul unui nou fond de inovare, care să susţină start-up-urile, proiect care se aşteaptă să primească undă verde la summit, a mai spus Stoltenberg.

În ceea ce privește cheltuielile pentru apărare, secretarul general a subliniat că acestea au crescut în majoritatea țărilor membre, dar a atras atenția că sunt necesare investiții mai multe pentru ”a corespunde mai bine ambiţiilor înalte”. În 2021, pe ansamblul Organizaţiei, aliaţii europeni şi Canada vor aloca 1,7% din PIB-ul lor  pentru cheltuieli militare, uşor în scădere faţă 2020 (1,71% din PIB). Alianţa este încă departe de obiectivul propus de a atinge 2% până în 2024.

În acelaşi timp, Alianţa Nord-Atlantică prevede intensificarea eforturilor pentru menţinerea ordinii internaţionale, aprofundarea parteneriatelor şi îşi propune să accelereze formarea forţelor de securitate şi creşterea capacităţilor de apărare ale ţărilor partenere.

O altă preocupare a NATO o reprezintă schimbările climatice. Organizația studiază cum pot fi reduse emisiile rezultate în urma activităţilor militare sau a acţiunilor asociate acestora.

În ceea ce privește securitatea cibernetică, liderii statelor membre ar putea aproba o nouă politică, prima în şapte ani, potrivit Agerpres. 

Citește și: ”Vladimir Putin: Extinderea NATO spre Est, ”o linie roșie”. Rachetele lansate din România și Polonia pot ajunge în 15 minute în centrul Rusiei”

 

 

Mai multe articole despre:
nato jens stoltenberg rusia china summit nato