MENIU

SECETA în România. Apă potabilă cu rație în mai multe județe - Oamenii, disperați, se roagă pe câmp

SECETA în România. Apă potabilă cu rație - Oamenii, disperați, se roagă pe câmp Foto: Facebook

Sunt probleme cu alimentarea cu apă în tot mai multe localități din țară. La Arad, oamenii primesc mai puțină apă, în timp ce în mai multe localități din Iași, apa este furnizată deja cu porția, în anumite intervale orare. 

Săptămâna trecută, compania de Apă Arad a anunțat că va raţionaliza apa în mai multe localităţi din județ, în următoarele zile. Din cauza secetei prelungite, autoritățile locale au lansat și un apel către populaţie, să folosească apa cu responsabilitate.

Astfel, apa potabilă este raţionalizată deja de câteva zile, mai exact de miercuri, 29 iunie, în localităţile Gurba, Şicula şi Chereluş. Furnizarea apei va fi întreruptă în intervalul orar 09:00 - 12:00 şi 18:00- 21:00 "pentru refacerea rezervei de apă, în condiţii de secetă accentuată", transmite Compania de Apă Arad.

Patru comune din judeţul Botoşani primesc apă pentru populaţie cu ajutorul maşinilor de pompieri. La nivelul comunelor Drăguşeni, Văculeşti, Suliţa şi Cristeşti, apa este asigurată cu sprijinul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

„La nivelul unităţilor administrativ-teritoriale au fost înfiinţate puncte de acordare a asistenţei medicale de urgenţă şi de distribuire a apei potabile. Totodată, a fost informată populaţia cu privire la măsurile ce se impun a fi luate pe timpul caniculei şi secetei şi au fost identificate persoanele vulnerabile”, precizează oficialii ISU.

De disperare, oamenii au apelat și la ajutorul preoților și s-au rugat pe câmp pentru ploaie, relatează Realitatea PLUS. 

În mai multe sate din Iași și Vaslui, zeci de credincioși însoțiți de preoți au mers pe câmp, în apropierea localităților și s-ar rugat.

Oamenii au aprins lumânări și au organizat procesiuni cu icoane în speranța că vor scăpa de secetă.

Localnicii sunt disperaţi că în comuna lor au început să sece fântânile, deşi suntem abia la începutul lunii iulie, iar culturile agricole au fost afectate în ultimele luni, din cauza lipsei ploilor.