MENIU

Se spală haine sau nu în Sâmbăta mare? Ce spun preoţii

Toate lumea ştie că în Joia mare nu se spală şi nici nu se pune cloşca pe ouă întrucât va scoate doar cocoşi, însă multă lume se întrebă dacă este sau nu păcat să se spele în Sămbăta Mare.

Conform tradiţiei, Sâmbătă Mare este ultima zi de pregătire a Paştelui. Se pregătesc mâncărurile tradiţionale: drobul, friptura de miel şi borşul de miel.

Sâmbătă Mare este ultima zi de pregătire a Paştilor, când femeile trebuie să pregătească majoritatea mâncărilor, să mai facă curat prin încăperi şi să facă ultimele retuşuri la hainele noi pe care urmau să le îmbrace în zilele de Paşti. De obicei, în Sâmbătă Mare are loc şi sacrificiul mielului, din carnea căruia se pregătesc mâncări tradiţionale: drobul, numit în Bucovina cighir, friptura şi borşul de miel.

Sâmbătă seară fiecare gospodină îşi pregăteşte cu grijă coşul ce urmează a fi dus la biserică, pentru sfinţire.

În Noaptea Învierii însă, orice activitate gospodărească încetează. Oamenii se pregătesc fizic şi sufleteşte pentru a primi lumina Învierii, pregătindu-şi haine noi şi aranjându-se.

Prin urmare, nu este interzis să speli în Sâmbăta Mare, însă preoţii spun că toată treaba trebuie făcută până la lăsarea nopţii.