MENIU

Se schimbă garnitura la CCR. Când vor fi anunțați noii judecători ai Curții Constituționale

În luna iunie a acestui an expiră mandatele a trei dintre actualii judecători ai Curții Constituționale, iar în Parlament au început procedurile pentru noile nominalizări.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat, marţi, procedura de numire a unui judecător la Curtea Constituţională în locul lui Ştefan Minea, căruia îi expiră mandatul în data de 15 iunie.

Astfel, până pe 6 mai vor fi depuse propunerile grupurilor parlamentare pentru acest post, Comisia juridică va întocmi raportul, iar până în 15 mai plenul Camerei Deputaţilor urmează să dea votul, potrivit Agerpres.

Curtea Constituţională a României a trimis o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor informând că în data de 15 iunie expiră mandatul judecătorului Ştefan Minea, care a fost numit de forul legislativ în 15 iunie 2010 pentru un mandat de 9 ani.

Aşadar, în raport cu regulile stabilite de art. 68 alin. 1 teza finală din Legea 47/1992, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor, în baza dispoziţiilor art. 142 alin. 3 din Constituţie şi ale art. 5 alin. 2 din Legea organică a Curţii”, se precizează în scrisoarea semnată de preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Şi mandatul judecătoarei Maya Teodoroiu, numită de Senat, expiră, iar conducerea Camerei superioare a Parlamentului urmează să stabilească un calendar pentru numirea unui nou judecător.

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este data de 6 mai, urmând ca în dața de 7 mai candidații să fie audiați în cadrul Comisiilor de specialitate. Votul în plenul Camerei Deputaților, respectiv Senatului se va da pe data de 15 iunie.

Cei trei judecători vor fi numiți în felul următor: unul din partea Camerei Deputaților, unul din partea Senatului și unul din partea Administrației Prezidențiale.

Conform informațiilor apărute în presă, la Senat se negociază pentru trimiterea la Curte a lui Teodor Meleșcanu, în prezent ministru de Externe. Mutarea s-ar putea realiza doar dacă ALDE este de acord să le cedeze Ministerul de Externe cu totul celor de la PSD.

Din partea Administrației Prezidențiale cele mai mari șanse le are Cristina Tarcea, actualul președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Mai multe articole despre:
PSD judecători CCR ALDE prsedintie