MENIU

Se poate şi în România: Un Minister a primit biciclete pentru angajaţii săi

<p>A omor&acirc;t un biciclist, &icirc;ntr-un accident. Ce a făcut după aceea şoferul este greu de imaginat</p>

După modelul occidental, dar şi din dorinţa de a face mişcare şi economie la benzină, autorităţile române au renunţat la maşini şi se deplasează, mai nou, pe două roţi. Se întâmplă la Ministerul Mediului, unde funcţionarii au primit 20 de biciclete pe care le vor folosi în interes de serviciu.

Ilona Voicu lucrează în departamentul de comunicare din Ministerul Mediului. Zilnic, aleargă de la o instituţie la alta şi pierde zeci de minute în trafic. Deşi merge cu bicicleta doar în timpul liber, recunoaşte că ar renunţa la maşină.

"Am un băieţel şi în timpul liber merg cu bicicleta deseori în parc. Chiar astăzi urmează să mă deplasez la o altă instituţiei şi voi folosi bicicleta", a afirmat angajata Ministerul Mediului.

La fel gândeşte şi Dorin. "Mă bucur pentru această iniţiativă a Ministerului. Face deplasarea mult mai uşoară pe distanţe relative scurte", a spus Dorin Popescu, angajat al Ministerului.

Oficialii din minister vor astfel să reducă poluarea din Capitală. Traficul şi șantierele din București au făcut ca valorile poluării să fie și de cinci ori mai mari decât normele europene. Activiştii de mediu spun că în oraş sunt între 300 şi 400 de tone de praf pe kilometru pătrat.

"În toate ţările europene bicicleta reprezintă o alternativă. Am văzut mulţi reprezentanţi chiar la Parlamentul European cum merg cu bicicleta la serviciu", a declarat Graţiele Gavrilescu, ministrul Mediului.

"Va fi puţin mai greu pe stradă şi pe pistele pentru biciclişti, dar voi merge încet şi cu atenţie până când voi ajunge la destinaţie", a mai spus Ilona Voicu.

Şi la acest capitol piste pentru biciclişti stăm prost: Capitala se laudă cu douăzeci şi doi de kilometri de piste pentru biciclete la aproape două milioane de locuitori. Oraşul este printre puţinele capitale europene care nu are încă o strategie publică menită să încurajeze transportul în comun şi mijloacele alternative de deplasare, în defavoarea maşinilor personale.