MENIU

Se modifică legislația rutieră special pentru mașinile autonome. Ce schimbări majore sunt

Mașinile autonome schimbă legislația rutieră. Foto/Profimedia

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune un proiect de modificare a legislaţiei rutiere pentru autorizarea mașinilor care se conduc singure. 

Astfel, potrivit noilor norme internaţionale, condiţia ca orice vehicul sau ansamblu de vehicule să aibă un conducător se consideră a fi îndeplinită în cazul utilizării unui sistem de conducere automatizată ce se conformează legislaţiei naţionale.

Proiectul de lege prevede definirea sistemului de conducere automatizată ca funcţie a unui autovehicul prin care se realizează în timp real mişcările laterale şi longitudinale ale acestuia, monitorizarea drumului, răspunsul la evenimentele din traficul rutier, precum şi planificarea şi semnalizarea manevrelor.

De asemenea, se mai prevede obligaţia persoanei juridice titulare a autorizaţiei eliberate pentru testarea autovehiculelor prevăzute cu sistem de conducere automatizată, de a desemna o persoană pentru supravegherea conducerii autovehiculului, precum şi reglementarea răspunderii pentru încălcarea regulilor de circulaţie a persoanei juridice titulară a autorizaţiei eliberate în cazul testării autovehiculelor prevăzute cu sistem de conducere automatizată, cu excepţia situaţiei în care controlul autovehiculului este preluat de persoana desemnată pentru supravegherea conducerii autovehiculului.

"În legislaţiile altor state au fost deja adoptate prevederi legale privind activitatea de testare a vehiculelor cu sistem de conducere automatizată, pe teritoriul unora dintre acestea fiind permisă circulaţia vehiculelor cu sistem de conducere automatizată nivel 3 şi 4", se arată în proiectul MAI. 

Mai multe articole despre:
legislatia rutiere masini autonome