MENIU

Se întețesc luptele între armeni și azeri în regiunea Nagorno-Karabah

Se întețesc luptele între armeni și azeri în regiunea Nagorno-Karabah

Conflictul direct dintre Armenia și Azerbaijan ia amploare. Au fost bombardamente puternice în zonele rezidențiale, iar armenii au anunţat că numărul morţilor în luptele din regiunea Nagorno-Karabah a ajuns la peste 200. De cealaltă parte, Azerbaidjanul a transmis că 20 civili au fost ucişi şi 60 răniţi, relatează Realitatea PLUS. 

Oficiali din Nagorno-Karabah, provincie azeră locuită de o majoritate de etnici armeni, au anunţat că ţinte civile din capitala regiunii disputate au fost atacate cu rachete lansate de armata azeră.

"Forțele armate din Azerbaidjan au început să lovească obiectivele civile și populația. Asta în condițiile în care evaluăm pierderile și numărul celor răniți", a afirmat Artak Belgarian, avocat specializat în Drepturile Omului, pentru Global News.

Autorităţile armene au publicat imagini ce arată clădiri şi vehicule în flăcări. Mai multe orașe au fost distruse aproape în toalitate.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a făcut referire la tiruri de artilerie grea asupra unor sate şi oraşe de pe teritoriul său. În tot acest timp, președintele azer a trasmis un mesaj clar. Nagorno Karabakh nu o să fie cedat armenilor!

"Azerbaidjan nu o să permită nimănui să cucerească Nagorno-Karabakh. Este un teritoriu azer. Trebuie să o recuperăm și o vom recupera", a declarat Ilham Alliev, președintele Republicii Azerbaidjan. 

Rusia și Germania au cerut încetarea focului între Azerbaidjan şi Armenia, dar nimeni nu a ținut cont de acest lucru. Cele două țări din zona Caucazului au purtat anterior un război pentru Nagorno-Karabakh la sfârşitul anilor '80 şi începutul anilor '90. Conflictul armat a apărut pe fondul tranziţiei de după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Mai multe articole despre:
Algeria conflict armat