MENIU

Se clatină scaunul lui Boris Johnson! Premierul britanic ar putea face obiectul unei moţiuni de cenzură: ȘANSELE ca demersul să treacă

Premierul Boris Johnson/ Profimedia

Premierul britanic Boris Johnson s-ar putea confrunta cu o moţiuni de cenzură în viitorul apropiat, susține postul de televiziune ITV, care citează parlamentari "rebeli" din Partidul Conservator. Posibilul scenariu despre vorbesc deja media britanice vine la scurt timp după ce şeful Executivului de la Londra a fost huiduit în timpul ceremoniilor de celebrare a domniei istorice de 70 de ani a reginei Elisabeta a II-a.

Şeful Executivului britanic se confruntă cu o presiune în creştere pe plan intern, mai ales după dezvăluirile privind petrecerile desfăşurate la reşedinţa din Downing Street în plin lockdown la nivel naţional impus de pandemia de COVID-19. Boris Johnson a primit chiar și o amendă de la poliţie pentru participarea la un eveniment de acest fel, relatează Agerpres.

Zeci de parlamentari conservatori au pus sub semnul întrebării autoritatea sa de a mai guverna ţara, care se confruntă tot mai acut cu riscul unei recesiuni economice pe fondul creşterii preţului carburanţilor şi al produselor alimentare.

Drept urmare, mai mulți parlamentari conservatori au anunţat că i-au cerut deja preşedintelui Comitetului 1922 al partidului, Graham Brady, supunerea la vot a unei moţiuni de cenzură. Dacă numărul acestora ajunge la 54, atunci Brady va trebui să declare atingerea pragului necesar pentru înaintarea unei moţiuni.

''Rebelii conservatori se aşteaptă ca Sir Graham Brady să facă o declaraţie în această dimineaţă (luni - n.r.) conform căreia va exista o moţiune de cenzură la adresa lui Boris Johnson'', a scris pe Twitter Paul Brand, corespondentul postul ITV la parlament.

Dacă se va ajunge în cele din urmă la o moţiune de cenzură, atunci 180 de parlamentari conservatori vor trebui să voteze contra lui Johnson pentru ca acesta să fie înlăturat de la conducerea guvernului. Există voci în interiorul partidului care susțin, în continuare, că acest prag ar fi dificil de atins.

În cazul în care moţiunea va trece, atunci Partidul Conservator va trebui să organizeze o competiţie internă pentru desemnarea unui succesor al acestuia la cârma guvernului.