MENIU

Se anunță vremuri grele pentru leu. Moneda euro se pregătește de o "evadare"

<p>Leul pierde teren &icirc;n faţa euro</p>

Emoții pentru cursul euro-leu, într-un context intern și extern extrem de complicat. Euro a început să crească din nou la cursul oficial al BNR, ajungând joi la valoarea de 4,4882 lei. Pe termen mediu, specialiștii se așteaptă chiar la o evadare a monedei euro dincolo de pragul de 4,5 lei.

BNR a anunțat joi, 18 iunie, un curs din nou în creștere pentru euro, după o singură zi de repaos. Moneda europeană a urcat la valoarea de 4,4882 lei, nu departe de maximul ultimelor cinci luni, atins în urmă cu două zile - de 4,4894 lei.

Și francul elvețian a urcat joi la cursul BNR, de la valoarea de 4,288 lei la cotația de 4,2898 lei.

Dolarul american, în schimb, a coborât puternic în ultimele două zile, ajungând la valoarea de 3,93 lei, de la cursul de 3,99 atins miercuri.

Românii cu credite bancare au noi motive de îngrijorare: moneda Euro a sărit joi, pe piața interbancară, peste pragul de 4,49 lei, în primele ore ale dimineații. Către ora 12, moneda europeană a revenit la 4,48 lei.

Instabilitatea politică internă, dar mai ales perspectiva tot mai ameninţătoare a falimentului Greciei sunt argumentele cu care marii speculatori valutari pariază contra leului.

Analiştii consultaţi de Economica.net văd drum liber pentru cursul euro dincolo de 4,5 lei/euro. Piaţa va înregistra însă mari variaţii. Astfel, specialiştii se aşteaptă şi la coborâri mai jos de 4,45 lei/euro.

Miercuri, 17 iunie, leul a ieșit pentru moment din corzi, Banca Națională anunțând un curs în scădere ușoară pentru euro. După maximul atins marți, euro era cotat ieri la valoarea de 4,4844 lei.

CURS BNR. Leul nu s-a mai devalorizat la fel de dramatic miercuri, 17 iunie, pe piața interbancară, cum o făcuse cu o zi în urmă, când cursul urcase chiar peste valoarea de 4,49 lei/euro.

CURS BNR. Pe interbancar, și dolarul și francul elvețian au avut o tendință de descreștere în raport cu leul, înainte ca BNR să anunțe cursul oficial la ora 13.00

CURS BNR. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marți, 16 iunie, un curs de referinţă de 4,4894 lei/euro, 4,2832 lei/franc elveţian şi 3,9924 lei/dolar.

Euro a atins marți un nou maxim al ultimelor patru luni şi jumătate. Moneda europeană nu a mai atins o valoare atât de ridicată în faţa leului din 23 ianuarie 2015, când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,4935 lei/euro.

CURS BNR. Ce spun oficialii BNR despre această apreciere fără precedent a Euro? Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, a declarat pentru Realitatea TV că presiunea pe leu a fost pusă în special de "o săptămână politică tensionată" şi de blocajul din negocierile dintre Grecia şi creditorii internaţionali:

"Dacă comparăm cu începutul anului, nu putem vorbi de o depreciere. A fost o săptămână politică tensionată care s-a simţit, discuţiile tensionate cu Grecia se simt şi ele asupra monedele din regiune. Vorbim de deprecieri destul de mici chiar daca în lunile precedente nu am avut acele niveluri. Deprecierile de un procent sunt obişnuite, sunt aproape constant aceste deprecieri sau variaţii aşa că nu cred că e un motiv de îngrijorare", a spus Dan Suciu.

Potrivit acestuia, rezultatul negocierilor cu Grecia din zilele şi săptămânile viitoare se va răsfrânge asupra cursurilor valutare.

Partea bună este că discuţiile continuă, joi 18 iunie fiind un moment important, partea mai puţin bună este că nu se ştie în ce direcţie vor merge aceste negocieri pentru salvarea Greciei, a mai spus oficialul BNR.

Moneda națională a început să se devalorizeze în raport cu Euro și celelalte valute imediat după izbucnirea scandalului care îl are centru pe premierul Victor Ponta, iar costurile la care se împrumută România sunt în creștere.

Un raport al ING mizează pe un leu tot mai mic și invocă printre cauzele devalorizării monedei naționale și "incertitudinile politice interne".

Mai multe articole despre:
curs valutar curs BNR