MENIU

Scurgerile de gaze din Nord Stream 1 și și 2 în Marea Baltică: „BOMBĂ climatică” - Mai mult de jumătate a ajuns în atmosferă

Scurgerile de gaze din Nord Stream 1 și și 2 în Marea Baltică: „BOMBĂ climatică” - Mai mult de jumătate a ajuns în atmosferă
Scurgerile de gaze din Nord Stream 1 și și 2 în Marea Baltică: „BOMBĂ climatică” - Mai mult de jumătate a ajuns în atmosferă

Scurgerile de gaze din conductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică sunt extrem de periculoase pentru climă. Experții de mediu și Agenția Daneză pentru Energie avertizează despre riscul unei „bombe climatice”. Mai mult de jumătate din gazul din conducte a intrat în atmosferă.

Scurgerea în atmosferă a sute de mii de tone de metan, un gaz cu efect de seră cu un potențial de încălzire mult mai mare decât CO2, îi face pe mulți experți să se teamă de un „dezastru de mediu”, scrie Le Monde.

„Majoritatea gazului s-a scurs deja din conductele” Nord Stream 1 și 2, avariate în urma unui presupus act de sabotaj, a declarat șeful autorității daneze pentru energie, Kristoffer Böttzauw, într-o conferință de presă, potrivit Le Monde.

„Ne așteptăm ca restul să se scurgă până duminică”, a adăugat el.

Ministrul danez al Apărării a declarat miercuri dimineață că, din cauza scurgerilor pe scară largă, va dura „una până la două săptămâni” pentru a începe inspecțiile la structurile avariate.

Primele scurgeri au fost depistate luni, apoi au mai fost identificate alte două scurgeri. Explozii subacvatice puternice au fost raportate în Marea Baltică în apropierea zonei conductelor Nord Stream. Ucraina a acuzat Rusia de atac terorist în cazul scurgerilor din gazoduct, iar comunitatea internațională nu a exclus sabotajul, o acțiune deliberată a rușilor din cauza sancțiunilor economice în urma războiului din Ucraina.

În același timp, agenția daneză de gestionare a situațiilor de urgență a anunțat că scurgerile de gaz Nord Stream nu prezintă „niciun risc pentru sănătate” pentru insula Bornholm din apropiere, relatează CNN.

Din cauza războiului din Ucraina, cele două instalații nu au fost în funcțiune, dar erau umplute cu gaz din motive tehnice.

Potrivit organizațiilor de protecție a climei, Nord Stream 1 și 2 conțineau aproximativ 350.000 de tone de gaz natural – metan – care provoacă un efect de seră semnificativ și dăunător pentru climă.

Potrivit Greenpeace, acest lucru corespunde efectului a aproape 30 de milioane de tone de CO2, adică mai mult de două treimi din emisiile anuale ale Danemarcei vecine.

Emisiile de la cele trei scurgeri de gaz de pe Nord Stream 1 și 2 corespund cu aproximativ 32% din emisiile anuale de CO2 daneze.

Calculele inițiale ale Agenției Daneze pentru Energie au arătat că scurgerile de la Nord Stream 1 și 2 înseamnă circa 778 de milioane de metri cubi standard de gaze naturale. Aceasta poate fi convertită într-o emisie de gaze cu efect de seră de aproximartiv 14,6 milioane de tone echivalent dioxid de carbon (CO2e). Pentru comparație, emisiile totale daneze în 2020 au fost de circa 45 de milioane de tone de CO2e. Debitul corespunde astfel la circa 32% din emisiile anuale de CO2 ale Danemarcei.

Nord Stream AG a informat Agenția Daneză pentru Energie că au existat 300 de milioane de metri cubi standard de gaz natural în fiecare dintre cele două conducte din Nord Stream 1 unde au fost detectate scurgeri. Nord Stream 2 AG a mai anunțat că au existat 178 de milioane de metri cubi standard de gaze naturale în conducta Nord Stream 2 unde a fost detectată o scurgere.

Scurgerea din cele trei conducte este în ape internaționale. Iar scurgerea de la o conductă Nord Stream 1 și scurgerea de pe conducta Nord Stream 2 se află în zona economică exclusivă (ZEE) daneză, în timp ce scurgerea de la cealaltă conductă Nord Stream 1 se află în zona economică exclusivă suedeză, se arată în precizările transmise de Agenția Daneză pentru Energie .