MENIU

Școlile să aibă opțiunea să rămână deschise, dacă își asumă certificatul COVID-19 și testarea - Răspunsul președintelui CNCD pentru părinți

Învățământ online Foto: Profi Media

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a declarat că școlile, atât de stat cât și private, ar trebui să rămână deschise cu prezență fizică. Decizia ar trebui luată dacă unitățile de învățământ își vor asuma în mod voluntar aplicarea certificatului verde, vaccinarea în proporție mare a profesorilor și elevilor sau testarea frecventă.

Președintele CNCD este de părere că autoritățile ar fi trebuit să găsească soluții pentru implementarea adecvată a școlii online pentru că „am intrat, deja, în al treilea an școlar afectat de pandemia de coronavirus”.

„Acolo unde se îndeplinesc condițiile de ce nu există un cadru care să permită acestor școli să-și desfășoare activitate. Indiferent că e de stat sau privat. Poate să fie școală de stat care să-și asume folosirea certificatului verde sau să aibă un grad de vaccinare destul de mare și să testeze astfel încă, cu acordul părinților, să poată să desfășoare fizic școala. Dacă legiuitorul nu va ajunge la concluzia, într-un final, să adopte lege în care să se impună certificatul verde”, a declarat președintele CNCD, joi, la o televiziune de știri, citat de HotNews.ro.

Asztalos amintește de plângerea transmisă CNCD pe numele lui Florin Cîțu, Sorin Cîmpeanu, Raed Arafat pentru impunerea vacanței suplimentare de două săptămâni.

„Am fost contactați de reprezentanți ai unităților de învățământ din zona privată. Și ei spun: „noi suntem școli care avem grad de vacinare de 80% printre profesori, elevi, și testăm. Nu avem un cadru legal. Noi am dori să ne desfășurăm activitatea fizic”. Mi se pare echitabil să existe această posibilitate, dacă o unitate de învățământ își asumă în mod voluntar să aplice certificatul verde, de ce să nu aibă posibilitatea să-și desfășoare activitatea fizic?”, a mai spus Asztalos Csaba.

Mai multe asociaţii ale părinţilor şi elevilor au depus o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, a Ministerului Educației condus de Sorin Câmpenu și a Comitetului pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, în legătură cu prelungirea vacanței pentru instituțiile de stat. Autorii plângerii susțin că Ministerul Educaţiei a ignorat apelurile lor repetate și a  încălcat deliberat drepturile elevilor din sistemul de învăţământ de stat. Din acest motiv, ”din data de 25 octombrie elevii din sistemul public sunt privaţi de dreptul la educaţie, pe când cei din sistemul privat îşi pot continua studiile în sistem online”.

Cîțu, Arafat și Cîmpeanu, reclamați pentru DISCRIMINARE în legătură cu ÎNCHIDEREA ȘCOLILOR