MENIU

Școlile ar putea funcționa cu prezență fizică în săptămâna 17-21 mai. ANUNȚUL făcut de ministrul Cîmpeanu

Sorin Câmpeanu, ministrul Educației / Foto: Inquam / Octav Ganea

Elevii din localitățile în care rata de infectare va fi, la finalul acestei săptămâni, mai mică de 1 la mie s-ar putea întoarce în bănci începând de săptămâna viitoare. O spune chiar ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. 

“Referința e ziua de vineri pentru toată săptămâna următoare”, a precizat Sorin Cîmpeanu, citat de Edupedu.ro, după ce Capitala și județul Cluj au trecut sub pragul de 1,5 cazuri de COVID la mie.

Potrivit ministrului, “regula din ordinul comun spune că școlile funcționează după scenarii raportate la rata de infectare din ziua de vineri precedentă săptămânii respective. Deci, referința e ziua de vineri pentru toată săptămâna următoare“. 

“Dacă școlile sunt în localități unde rata de infectare e mai mică de 1 la mie vineri, 14 mai, atunci vor funcționa cu prezență fizică în săptămâna 17 – 21 mai. Pe 21 mai iar ne uitam“, a mai spus Cîmpeanu.

Vă reamintim că, la raportarea de astăzi, niciun județ nu se mai află în scenariul galben. Capitala a ajuns la un indice sub 1,5. Mai exact vorbim despre 1,49, iar media națională raportată la populația României, conform datelor INS, a ajuns la 1,02. 

Tot astăzi, Prefectul Capitalei, Alin Stoica, anunța că ne putem aștepta la noi măsuri de relaxare la nivelul Bucureștiului dacă rata de incidență se va menține sub 1,5 la mia de locuitori în următoarele 48 de ore. 

"Așteptăm să se confirme tendința de scădere a ratei de incidența în următoarele 48 de ore. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci, sigur, se vor lua o serie de măsuri, cu ar fi să permitem funcționarea la o capacitate de 50% a sălilor de cinema, de spectacol, a restaurantelor la interior, dar și a spectacolelor de tip drive-in în mașină, cu participarea a 3 persoane, fie că sunt din aceeași familie sau nu, concerte în aer liber cu 300 de pacienți", a afirmat Stoica, pentru Realitatea PLUS.

Condiția absolută este, potrivit prefectului, aceea ca rata de incidență la nivelul Capitalei să rămână sub 1,5 la mie.

În ceea ce privește eliminarea măștii de protecție, Alin Stoica a spus: "Uitându-mă în alte locuri, când vom avea peste 50-60% grad de imunizare în rândul populației cu ambele doze, atunci cel mai probabil vom renunta la masca de protecție".