MENIU

Școala s-ar putea muta online, de săptămâna viitoare, în Capitală. Reprezentant DSP: "Aşteptăm rata de incidenţă de vineri şi atunci vom hotărî scenariul în consecinţă"

Școală în sistem online

Pandemia de coronavirus lovește în plin, valul 4 dovedindu-se a fi chiar mai virulent decât estimările de până în prezent ale specialiștilor, lucru dovedit de cifrele făcute publice în bilanțul zilnic. Astăzi am înregistrat și primul record al infectărilor. Vorbim despre 11.049 de cazuri în doar 24 de ore 208 de decese și 1267 de persoane în stare gravă, internate la ATI. Rata de infectare în Capitală a crescut și ea, ajungând astăzi la 5,57. Drept urmare, este probabil ca mâine să se ajungă la pragul de 6, rată de incidenţă a cazurilor de COVID-19, lucru recunoscut și de dr. Angelica Chirică, reprezentant al DSP, care a menţionat că se aşteaptă raportarea de vineri în baza cărei, începând de luni, 4 octombrie, să se treacă la scenariul 2, adică școala online.

"Legat de rata aceasta, care probabil va ajunge mâine la 6, conform prevederilor din ordinul comun, aplicăm un scenariu sau altul raportându-ne la rata de vineri. Deci pentru a schimba scenariul după care funcţionează unităţile de învăţământ, adică a trece în scenariul 2, însemnând că antepreşcolarii, preşcolarii vin la şcoală, au prezenţă fizică, cei din învăţământul special vin la şcoală, cei care merg în online sunt doar elevii, aşteptăm rata de incidenţă de vineri şi atunci vom hotărî scenariul în consecinţă", a afirmat Chirică, citată de Agerpres.

Oana Nicolescu, director executiv al DSP Bucureşti şi dr. Angelica Chirică au fost audiate la Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților, la solicitarea reprezentanţilor PSD, pe tema ratei de incidenţă şi a organizării Congresului PNL din 25 septembrie, de la Romexpo, în prezența a 5000 de deputați.

Potrivit ordinului comun semnat de Ministerele Educației și Sănătății, trecerea școlilor și grădinițelor de la ore cu prezență fizică la ore online se face începând cu ziua de luni, în baza ratei de infectare stabilite la final de săptămână, mai exact în ziua de vineri. Pragul este de 6 cazuri la mie.

Scenariile de funcționare a școlilor

Scenariul 1 - Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori:

Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 2 - Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori până la instituirea stării de carantină la nivelul localității:

- a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
- b) Participarea zilnică, în sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special.