MENIU

Școala ar putea începe ONLINE în 16 localități din România! Care sunt zonele cu indice de infectare URIAȘ

Școală online

Mai sunt doar câteva zile până la începerea cursurilor noului an școlar 2021-2022 și există deja școli care ar putea să-și închidă porțile chiar înainte de a le deschide. Mai exact, să înceapă direct în sistem online, și asta deoarece  rata de infectare a depăşit deja indicele de 6 la mia de locuitori, prag stabilit de autoritățile cu atribuții în domeniu până la care unitățile de învățământ pot funcționa în sistem față în față. În prezent, în această situație se află nouă localități din România. Vștile proaste nu se opresc aici pentru că alte 7 localităţi au trecut de rata de infectare de 5 la mie și, cel mai probabil, vor trebui să treacă, de asemenea, direct în sistem online chiar de la debutul noului an școlar.

Nouă localități din România au, în prezent, o rată de incidență peste 6 la mia de locuitori, potrivit hărții interactive a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, citate de Edupedu.ro

În această situație se află două localități din județul Arad, una din Dolj, cinci din Satu-Mare și una din Sălaj.

Situația localităților cu indice de infectare de peste 6/1000 de locuitori:

  • Comuna Dezna din județul Arad are o rată de incidență de 7,09 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021) și o rată de vaccinare de 16,68%, confirmată pe 5 august anul acesta.
  • Comuna Ignești din județul Arad are o rată de incidență de 10,16 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021) și o rată de vaccinare de 6,85%, confirmată pe 5 august anul acesta.
  • Orașul Bechet din județul Dolj are o rată de incidență de 7,28 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021) și o rată de vaccinare de 13,49%, confirmată pe 5 august anul acesta.
  • Comuna Bătărci din județul Satu-Mare are o rată de incidență de 6,06 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021) și o rată de vaccinare de 6,14%, confirmată pe 5 august anul acesta.
  • Comuna Cămărzana din județul Satu-Mare are o rată de incidență de 9,04 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021) și o rată de vaccinare de 1,02%, confirmată pe 5 august anul acesta.
  • Comuna Gherța Mică din județul Satu-Mare are o rată de incidență de 7,42 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021) și o rată de vaccinare de 2,47%, confirmată pe 5 august anul acesta.
  • Comuna Turț din județul Satu-Mare are o rată de incidență de 6,37 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021) și o rată de vaccinare de 5,95%, confirmată pe 5 august anul acesta.
  • Comuna Târșolț din județul Satu-Mare are o rată de incidență de 9,15 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021) și o rată de vaccinare de 5,26%, confirmată pe 5 august anul acesta.
  • Comuna Șimișna din județul Sălaj are o rată de incidență de 6,82 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021) și o rată de vaccinare de 19,89%, confirmată pe 5 august anul acesta.
Situașia localităților cu indice de infectare de peste 5/1.000 de locuitori:
  • Comuna Zărand din județul Arad are o rată de incidență de 5,58 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021).
  • Comuna Lupac din județul Caraș-Severin are o rată de incidență de 5,36 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021).
  • Comuna Mărgău din județul Cluj are o rată de incidență de 5,6 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021).
  • Comuna Bixad din județul Satu-Mare are o rată de incidență de 5,85 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021).
  • Comuna Călinești-Oaș din județul Satu-Mare are o rată de incidență de 5,05 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021).
  • Comuna Beuca din județul Teleorman are o rată de incidență de 5,74 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021).
  • Comuna Secaș din județul Timiș are o rată de incidență de 5,13 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021).

Reamintim că, potrivit Ordinului comun semnat de miniștrii Educației și Sănătății pentru deschiderea anului școlar, trecerea la școala online se face atunci când localitățile trec de pragul de 6/1000.

Ca regulă generală a fost păstrată condiționarea desfășurării cursurilor cu prezență fizică și online de cele două, trei scenarii cunoscute.
 
Mai exact, potrivit articolului 3, la alineatul (1) Consiliul de administrație al unității de învățământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, după cum urmează:

Potrivit articolului 3, la alineatul (1) Consiliul de administrație al unității de învățământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, după cum urmează:

Scenariul 1 - Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție - Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori
Scenariul 2,  în cazul în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori până la instituirea stării de carantină la nivelul localității

  1. a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
    b) Participarea zilnică, în sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special 

În continuare, la alineatul 2) se prevede că „în situații justificate de infrastructură și resursele existente, unitățile de învățământ conexe pot desfășura activități didactice în sistem on-line cu aprobarea ISJ/ISMB, inclusiv atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 6/1.000 de locuitori”.

Potrivit alineatului 3), „înainte de data începerii cursurilor universitare, în funcție de situația epidemiologică, de particularitățile locale, de infrastructura, de specificul programelor de studiu și de resursele umane ale fiecărei instituții de învățământ superior în parte, conducerea acesteia, cu consultarea senatului universitar, stabilește aplicarea unuia dintre scenariile de organizare și desfășurare a activităților didactice, după cum urmează:
Scenariul 1 - Participarea fizică în instituția de învățământ superior a tuturor studenților/cursanților la toate activitățile didactice, conform programului de desfășurare a acestora, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 1 metri pătrat/student pentru orele de curs/seminar;
Scenariul 2 - Participare în sistem mixt — prezență fizică și on-line, în funcție de specificul programelor de studiu, de infrastructură și de condițiile epidemiologice, conform procedurilor proprii fiecărei universități;
Scenariul 3 - Participarea tuturor studenților/cursanților la activități didactice on-line”.

De menționat că doar creșele și grădinițele ar funcționa în format fizic în acest caz.

ORDINUL COMUN pentru redeschiderea școlilor din 13 septembrie 2021