MENIU

Schimbare uriașă pe piața bancară. Dispare o mare bancă, prezentă în România din 1991

Dispare Bancpost

Una dintre cele mai vechi bănci din România, Bancpost, înființată încă din 1991 și privatizată în 2002 către grecii de la Eurobank, este achiziționată azi de Banca Transilvania, numărul doi pe piața bancară locală. După câteva luni de la momentul semnării contractului, Bancpost va fi integrată total în BT și va dispărea ca brand de sine stătător. 

Banca Transilvania, a doua bancă ca mărime din România, semnează vineri, 24 noiembrie, contractul de achiziţie a Bancpost, o tranzacţie care îi va permite băncii din Cluj să atace prima poziţie din România

Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania a aprobat pe 23 noiembrie perfectarea tranzacţei pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni de 99,15% deţinut de către Eurobank Group în capital social al Bancpost, semnarea contractului urmând a avea loc astăzi, 24 noiembrie.

Atât Banca Transilvania cât şi Bancpost vor acţiona ca entităţi separate până la finalizarea tranzacţiei, urmând ca doar după această dată să aibă loc procesul de integrare a Bancpost in cadrul BT, scrie Ziarul Financiar. Integrarea Bancpost in cadrul BT va avea loc după îndeplinirea procedurilor legale şi după solicitarea şi obtinerea tuturor aprobărilor necesare din partea autoritatilor competente.

Președintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania afirmă despre preluarea Bancpost de către Banca Transilvania că tranzacţia reprezintă o oportunitate de creştere a businessului şi de consolidare a poziţiei băncii în piaţă.

"Achizitionarea Bancpost este o oportunitate pentru BT datorita potentialului de integrare cu businessul nostru. Aceasta achizitie completeaza strategia de crestere organica a Bancii Transilvania, consolidandu-ne pozitia pe piata.", spune Horia Ciorcilă.

Bancpost, unul dintre cele mai cunoscute branduri românești de după 1989 și unul dintre pilonii industriei financiar-bancare din Romania, a fost înființată în 1991.

Bancpost a fost înființată la 1 iulie 1991, prin Hotărâre de Guvern, în urmă reorganizării sectorului comunicațiilor și preluării unei părți a activelor companiei publice RomPostTelecom. Bancpost a fost autorizată de BNR să opereze ca bancă universală, comercială și de economii.

În anul 1997, Fondul Proprietății de Stat propune Bancpost pentru privatizare și lansează oferta pentru evaluarea financiară a băncii, iar în anul 2002 Bancpost devine prima bancă din sistemul bancar românesc privatizata integral.

În noiembrie 2003, Eurobank (Eurobank Ergasias SA) devine acționarul majoritar al Bancpost. De atunci, grupul grec și-a extins în mod constant prezența în România. Astfel, în 2009 și-a consolidat pachetul de acțiuni în Bancpost la 99%.

În prezent Bancpost este pe locul 9 în topul bancilor din Romania, cu aproape 3% din piata si active de 11,6 miliarde lei (2,5 miliarde euro). Echipa sa cuprinde peste 2.000 de angajati, iar reteaua, aproximativ 150 de sedii. Peste 1 milion de clienti lucreaza cu Bancpost.

Cu peste 13% cota de piata si active totale de 54,9 miliarde lei (11,9 miliarde euro), Banca Transilvania este a doua banca din Romania. BT are peste 7.000 de angajati, 2,2 milioane de clienti, lider de piata in domeniul cardurilor si aproximativ 500 de sedii. Povestea bancii inceput acum aproape 24 de ani, in Cluj-Napoca, cu o echipa formata din 13 persoane. Este prima banca din Romania cotata la Bursa de Valori Bucuresti si unul dintre cele mai puternice branduri romanesti.

Mai multe articole despre:
Bancpost Banca Transilvania