MENIU

Schimbare majoră pentru Bucureşti. Ce se va întâmpla cu Magheru, Lipscani, Piaţa Romană şi Dorobanţi

Magazinele şi alte unităţi comerciale ar putea dispărea de la parterul blocurilor cu risc seismic gradul I şi II, dacă o lege adoptată de parlamentari va deveni aplicabilă în acest an şi va fi pusă în practică. Cele mai multe blocuri cu risc seismic, gradul I şi II, sunt concentrate în centrul Capitalei, pe străzile Magheru, Lipscani, Piaţa Romană şi Dorobanţi.

Magazinele de orice tip, băncile și alte unități comerciale vor fi scoase din spațiile în care lucrează, în cazul în care acestea sunt la parterul clădirilor cu risc seismic gradul I sau II, dacă o lege adoptată de parlamentari care va deveni aplicabilă în acest an va fi și pusă în practică. Parlamentarii vor să îi oblige astfel pe proprietarii apartamentelor să își consolideze blocurile, dar lovesc puternic în comercianți.

Viitoarea lege, avizată favorabil inclusiv de Guvern, interzice activitățile permanente și/sau temporare în spațiile publice cu altă destinație decât cea de locuință din imobilele cu risc seismic, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de consolidare a imobilelor. Argumentul invocat este "creșterea nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției în care se află acele spații".

Cele mai multe clădiri cu riscul I și II sunt în București, în centrul orașului, aproape toate având la parter spații ocupate de magazine, fast-food-uri, bănci, baruri și alte centre comerciale, scrie b365.ro.

Practic, aproape toate clădirile de pe bulevardele Magheru, Nicolae Bălcescu, Carol, Lipscani, Piața Romană au la parter unul sau mai multe spații în care sunt derulate activități comerciale, clădiri aflate în această situație fiind și pe Calea Dorobanți, Calea Moșilor, Calea Victoriei, Șoseaua Coletina, Ștefan cel Mare, dar și în multe alte zone adiacente sau la periferie, inclusiv în alte orașe.

Dacă legea gândită de parlamentari, care nu mai trebuie decât promulgată de președinte și care nu face diferență între clădirile de risc I și cele de risc II, ar fi și aplicată, toate aceste firme ar fi vizate.