MENIU

Scenariul de groază la care savanții NASA nu vor să se gândească

Nu e niciun secret faptul că planeta Pământ nu va găzdui viața umană la nesfârșit, ci cândva se va distruge. Bineînțeles nu se știe exact când se va întâmpla acest lucru, dar cercetătorii au descoperit cum va dispărea planeta noastră.

O echipă internațională de oameni de știință are idee asupra modului în care Terra va dispărea după ce a observat recent comportamentul unei stele asemănătoare cu Soarele. Este vorba despre o gigantă roșie mult mai bătrână decât Soarele, care se numește T Ursae Minoris (T UMi).

Însă, ceea ce le-a atras atenția cercetătorilor este că T UMi se află acum în etapele finale ale vieții sale. Astfel, experții au o ocazie extrem de rară de a observa fazele e îmbătrânire prin care o astfel de stea trece. Iar în acest fel pot înțelege mai bine care va fi într-un final soarta planetei noastre.

Pământul nu va trâi veșnic. Cum va dispărea?

Cercetătorii cred că unul dintre motivele care ar putea duce la dispariția Pământului ar fi dispariția Soarelui. Asta pentru că, după câte știi viața pe Terra n-ar fi posibilă fără Soare. Iar potrivit acestora, Soarele se va transforma în câteva miliarde de ani într-o gigantă roșie de tipul T UMi.

Acest lucru înseamnă că Soarele își va mări dimensiunea pe măsură ce momentul „morții" sale se apropie. În acest proces, va absorbi Venus și Mercur și, cel mai probabil, și planeta Pământ, după care se va transorma într-o pitică albă. Iar asta nu e tot. Acesta va continua să se răcească după 14 miliarde de ani, până la o temperatură aproape de zero grade, devenind astfel o pitică neagră.

Cât despre T UMi, echipa de oameni de știință a ajuns la concluzia că aceasta a trecut prin mai multe schimbări dramatice. Astfel, în ultimele trei decenii steaua a devenit mai mică, mai puțin luminoasă și foarte rece. Și se pare că aceeași Soartă o va avea și Soarele, potrivit cercetătorilor.

Sursa

Mai multe articole despre:
pământ Soare distrugere