MENIU

Scenariu de coșmar pentru Putin. Fără crucișătorul "Moscova", ofensiva de pe Marea Neagra poate fi compromisă

Scufundarea crucişătorului de rachete "Moscova" va afecta în mod semnificativ capacitatea Rusiei de a lansa și susține atacuri de pe Marea Neagră, va face mai vulnerabile navele de război ruseşti la atacurile aeriene ucrainene şi va afecta moralul marinilor ruşi, apreciază observatorii militari ucraineni şi internaţionali.

Roman Tsimbaliuk, corespondent al agenţiei de presă UNIAN, a subliniat daunele majore aduse moralului marinarilor ruşi, deoarece doar o mică parte din cei 510 de marinari care s-ar fi aflat la bordul crucișătorului ar fi fost salvați în urma exploziei uriașe de la bord, relatează Kiev Post.
 

Ministerul rus al Apărării a confirmat, joi seară, că nava s-a scufundat în timpul remorcării către portul de destinaţie, din cauza avariilor, precizând, vag, că "echipajul a fost salvat".

Potrivit analistului ucrainean, echipele de salvare ruse au reușit să aducă la mal doar 15 din cei aproximativ 510  marinari aflați la bordul navei-amiral, după ce furtuna a scufundat-o.

"Moscova" era placa turnantă a operațiunilor militare navale împotriva Ucrainei, potrivit unei analize a Ministerului britanic al Apărării, iar scufundarea sa va afecta atât capacitatea de apărarea aeriană, cât şi comanda şi controlul.

Presa militară ucraineană a relatat că operatorii radar de la bordul crucișătorului rus ar fi fost "momiți" cu numeroase drone de atac lansate de ucraineni pentru disimulare și n-au observat venirea celor 2 rachete antinavă de tip Neptune.

Pe de altă parte, Ugo Poletti, editor al Odesa Journal, a transmis că autorităţile regionale au avertizat că există riscul unor atacuri cu rachete din partea Rusiei ca măsură de retorsiune pentru scufundarea navei-amiral.