MENIU

Scandalul REDEVENŢELOR. Soluţia Ioanei PETRESCU: o mai ţinem un an aşa

În ianuarie 2015, statul român trebuia să prezinte noile redevenţe negociate cu marile companii care exploatează resursele minerale. În multe domenii cheie redevenţele erau considerate de specialişti prea mici. Ioana Petrescu anunţă că abia acum începe dezbaterea şi, implicit, că mărirea eventuală a taxelor pe resurse se mai amînă cu un an! Un comentariu VOXPUBLICA.

Sistemul actual de redevențe pentru resursele naturale ale României va fi prelungit un an, iar de la 1 ianuarie 2016 va fi introdus un nou mod de taxare, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu (aici, mai multe). Un comentariu pe marginea acestei amânări, de pe VoxPublica:

"Discuţiile despre redevenţe primesc un răspuns tradiţional: o mai lungim un an, deşi termenul expira la începutul lui 2015. Guvernanţii vor să ne vîndă situaţia drept una complicată şi complexă, cînd îl auzi pe şeful de la ANRE vorbind zici că face parte din vreo firmă de lobby a OMV. Da, situaţia este complicată şi complexă, dar la o scurtă privire comparatistică, obervăm că România în UE îşi dă resursele foarte ieftin.De la acest fapt simplu porneşte discuţia.

Cele mai întîlnite forme de deturnare a discuţiei sînt: cît de dificilă e exploatarea în Marea Neagră, deci trebuie să ne taxaţi mai uşor (totuşi profiturile vin din altă parte, din exploatări convenţionale); inedependenţă energetică, deci luaţi-ne uşor cu taxarea altfel renunţăm la investiţii (şantaj) şi cîte şi mai cîte.

Azi, doamna Petrescu a anunţat pe Agerpres că abia acum vor începe dezbaterile pe tema redevenţelor! Cu alte cuvinte, deja un prim pas e cîştigat pentru marile companii: un an de graţie, în care vor plăti cel mult ce-au plătit pînă acum. Cum ideea era că trebuia să le luăm totuşi ceva mai mult, putem considera că cetăţenii româniei (proprietarii resurselor conform constituţiei) au mai făcut cinste încă un an dealerilor de resurse."

CITEŞTE COMENTARIUL INTEGRAL PE VOXPUBLICA.RO

 

 
Mai multe articole despre:
amânare redevenţe ianuarie 2016