MENIU

Pensionarii de lux: cotizează câţiva ani şi încasează 80% din salariu

Peste 8.500 de români care primesc pensii speciale se numără printre beneficiarii celor mai scurte stagii de cotizare la sistemul public de pensii, uneori de doar 14 ani.

Aproape 8.500 de pensionari din rândul magistraţilor, grefierilor, experţilor şi tehnicienilor criminalişti, piloţilor, însoţitorilor de bord, membrilor echipajului de cabină, navigatorilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi şi altor câteva categorii profesionale au încasat în luna martie pensii speciale, potrivit celor mai recente informaţii centralizate ale Casei Naţionale de Pensii Publice.

Aceştia cotizează între minimum 14 şi 25 de ani la asigurările sociale de stat şi, graţie unor legi care le oferă privilegii pe viaţă, obţin la pensie 80% din veniturile realizate fie în ultima lună, fie ultimul an de muncă, potrivit economica.net.

Spre exemplu, auditorii publici externi la Curtea de Conturi au dreptul, la împlinirea vârstei standard de pensionare, la pensie specială, dacă au cel puţin 14 ani vechime în funcţie, în timp ce diplomaţii cu minimum 15 ani vechime în Ministerul Afacerilor Externe au dreptul, la împlinirea vârstei de 60 de ani, la pensie specială.

Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care oamenii datorează şi plătesc contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Miercuri, 17 mai, pensiile speciale au fost îngheţate până la 1 ianuarie 2019. Guvernul anunţase iniţial îngheţarea pensiilor de serviciu în proiectul legii salarizării unitare şi mai apoi în programul de convergenţă pentru perioada 2017 - 2020.

Pensiile speciale, de 11 ori mai mari decât cele normale

Pensiile de serviciu nu sunt plătite doar din bugetul asigurărilor sociale de stat, adică în funcţie de contribuţia efectivă a beneficiarului la sistemul asigurărilor sociale de stat, ci şi din bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, persoane fizice şi juridice.

Pensionarii speciali din România, care sunt beneficiari ai unor legi cu dedicație, câștigă venituri lunare de invidiat: pensia medie în cazul acestora se ridică la aproape 11.000 lei pe lună. 

O serie de legi speciale a creat o categorie de privilegiați care câștigă pensii de peste 10.000 de lei pe lună, „subvenționate" în cea mai mare parte de la bugetul de stat.

Astfel, foști angajați în sectorul aeronautic civil navigant primesc acum o pensie medie de 10.825 de lei, de 11 ori mai mare decât valoarea medie pe care o primește un pensionar obișnuit.

 

 

Mai multe articole despre:
pensii speciale