MENIU

Scandalul facturilor compensate. Subvenții de 2 lei pentru mulți români la gaze și curent

Compensații de 2 lei, pentru mulți români, la gaze și energie electrică. Foto/Profimedia

Doar 10% dintre consumatorii de gaze vor primi compensări în această iarnă. Cel puțin, asta susțin experții Asociaţiei Energia Inteligentă. Potrivit acestora, 15% dintre consumatorii de energie electrică vor beneficia de un discount de până la 30 de lei pe lună. Reprezentanții asociației spun că unii consumatori au semnalat că fie nu au primit compensaţii pe facturile la gaze şi energie, fie au primit discounturi de doar 1-2 lei/lună. 

„Important să înțelegem că această plafonare și compensare a facturilor la energie și gaze, mult discutată, în realitate produce efecte doar pentru puțini consumatori, în acest an, respectiv:

  • plafonarea se aplică doar în cazul în care :
    • prețurilor la energiei electrică depășesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul). În situația consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piața concurențială până la 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în general valoarea de 1 leu/kWh și atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că peste 75 % dintre consumatorii casnici de energie electrică nu au ce să li se plafoneze anul acesta, neavând prețul peste 1 leu/kWh.
    • prețurilor la gaze naturale care depășesc valoarea de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul). În situația consumatorilor care au fost trecuți prin efectul legii în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în general valoarea de 0,37 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că peste 85 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale nu au ce să li se plafoneze anul acesta, neavând prețul peste 0,37 lei/kWh.
  • compensarea se aplică doar în cazul în care :
    • consumatorul consumă energie electrică sub 300 kWh/lună, dar nu mai puțin de 30 kWh, situație în care se aplică o compensație de 0,29 lei/kWh, din preț cu taxe (dar fără abonament, rate și alte servicii din factura de electricitate), dar doar în situația în care prețul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh. În situația în care prețul din factură este sub această valoare, consumatorul consumă mai puțin de 30 kWh sau mai mult de 300 kWh,  nu primește nici o compensație. În situația consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piața concurențială până la 1 iulie 2021, prețurile medii la energiei electrică sunt de cca. 0,69 – 0,7 lei/kWh și atunci compensarea este de 0,7 – 0,68 = 0,02 lei/kWh / 0,69 – 0,68 = 0,01 lei/kWh , respectiv pentru consumul mediu de enrgie electrică de 125 kWh, rezultă o compensație de 1,25 – 2,5 lei/lună. Apreciem că, anul acesta:
      • cca. 25% din consumatori casnici de energie electrică nu se încadrează în condițiile de consum si nu vor beneficia de nici o compensație
      • cca. 60 % dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi 1-2 lei compensare pe lună.
      • cca. 15% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi până la cca. 30 lei compensare pe lună.
    • consumatorul consumă mai mult de 20 mc și puțin de 150 mc gaze naturale în luna noiembrie 2021 situație în care se acordă o compensație de 33% din prețul gazelor din propriul contract (dar fără abonament, rate și alte servicii din factura de gaz), dar doar în situația în care prețul gazelor naturale fără tarife și taxe este mai mare de 0,125 lei/kWh. În situația în care prețul gazelor marfă din factură este sub 0,125 lei/kWh (preț final de cca. 0,208 lei/KkWh), dacă consumă este mai mare de 150 mc luna noiembrie 2021, sau sub  20 mc/lună, nu primește nici o compensație. În situația consumatorilor care au fost trecuți prin efectul legii în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc la majoritatea, în luna noiembrie, în general valoarea de 0,208 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic.
    • Apreciem că, anul acesta:
      • cca. 40% din consumatori casnici de gaze nu se încadrează în condițiile de consum și nu vor beneficia de nici o compensație
      • cca. 50 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale au prețul gazelor în anul acesta sub limita prețului impus de lege pentru care se acordă compensație și nu vor beneficia de nici o compensație.
      • cca. 10% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi până la cca. 150 lei compensare pe lună”, scriu cei de la asociație.

Dumitru Chisăliță spune că unul dintre motivele pentru care facturile încă nu au beneficiat de compensări majore este faptul că mulți români încă au în derulare contracte vechi, pe tarifele de acum un an.

„Aceste calcule sunt pentru lunile noiembrie și decembrie, pentru că avem facturi doar din aceste două luni. Mulți ne-au semnalat că sunt multe facturi necompensate sau cu sume mici compensate. Discutăm de un număr destul de mic care vor primi aceste compensații și sunt unii care vor primi și mai puțin, asta din cauza că ei înca au tarifele vechi. Pe măsură ce contractele vor expira, atunci vor veni noile facutri”, a declarat în emisiunea „Prime Time News” Dumitru Chisăliță.