MENIU

Scandal uriaș la Luduș: în mâinile cui a ajuns fabrica de zahăr. Pericol uriaș pentru angajați

Fabrică zahăr Luduș/ Captură video

Răsturnare de situație la fabrica din Luduș! Este scandal după ce fabrica a ajuns în mâinile unei afaceriste controversate, asta deși acțiunile trebuiau să fie cumpărate mai întâi de stat, iar mai apoi de o asociație de fermieri. Gigantul francez Tereos s-a răzgândit însă în ultimul moment, iar fermierii nu au mai rămas decât cu datorii. 

La începutul anului trecut, producătorul francez de zahăr Tereos anunța că este în consultare cu sindicatul pentru că intenționează să oprească activitatea fabricii de la Luduș din cauza datoriilor uriașe acumulate.

La începutul lunii mai, Ministerul Agriculturii a fost mandatat să negocieze salvarea fabricii, fără rezultat însă. Astfel, în luna octombrie, Tereos anunța oficial închiderea și, mai apoi, demolarea unei fabrici cu tradiție de 60 de ani în România.

Vehement s-au opus fermierii, care au înțeles cel mai bine importanța fabricii pentru țara noastră. 150 de oameni riscau să își piardă locul de muncă iar producția de zahăr a țării s-ar fi prăbușit. Atunci, mai mulți cultivatori de sfeclă de zahăr din Transilvania, reuniţi într-o asociaţie profesională, au făcut împrumuturi consistente la bănci și au încercat să cumpere chiar ei fabrica. Fermierii susțin că la vremea aceea gigantul francez le promisese că le va vinde acțiunile. În ziua în care trebuia semnat contractul însă, fermierii au fost anunțați că fabrica a fost deja vândută către doi investitori români.

Unul dintre cei doi investitori este chiar Mihaela Neagu, afacerista controversată care a obținut în pandemie contracte cu statul pentru furnizarea de măști de protecție. Noua co-proprietară spune că nu știa că ar fi existat și alte negocieri în paralel, ba chiar că sindicatele ar fi susținut-o în achiziționarea fabricii. Afacerista controlează acum două firme abonate la contracte cu statul în ultimul deceniu. 

Mai multe articole despre:
fabrica zahar ludus scandal