MENIU

SCANDAL uriaș la Bruxelles: Acuzații de nepotism la cel mai înalt nivel - Cum se apără președinta Parlamentului European

SCANDAL uriaș la Bruxelles: Acuzații de nepotism la cel mai înalt nivel - Cum se apără președinta Parlamentului European

Este scandal uriaș la Bruxelles. Acuzații grave de nepotism au fost făcute la adresa președintei Parlamentului European după numirea secretarului general al Legislativului. 

Executivul Parlamentului European și-a numit luni seară noul secretar general, un post administrativ strategic în funcționarea instituției, dar numirea a fost criticată pentru lipsa de transparență, relatează AFP, preluat de Agerpres și Politico.

Organul executiv al Parlamentului European, format din președinte și 14 vicepreședinți, „l-a numit pe domnul Alessandro Chiocchetti în funcția de secretar general al instituției”, care va intra în funcție de la 1 ianuarie, a anunțat Parlamentul European. Potrivit relatărilor presei, italianul ar fi reprezentat o candidatură controversată din start, putând fi avantajat de „nepotism”. 

Italianul, în vârstă de 53 de ani, este în prezent șeful de cabinet al președintelui PE, Roberta Metsola (PPE), de la alegerea acesteia în ianuarie, poziție care întărește acuzațiile de nepotism. Totodată, Chiocchetti ar fi beneficiat de o negociere secretă în cadrul căreia Parlamentul a creat mai multe noi locuri de muncă pentru a asigura sprijinul politic pentru acesta, relatează Politico

Numirea are loc în urma deciziei Biroului din iunie 2022 de a accepta dorința secretarului general în exercițiu, germanul Klaus Welle, de a se retrage până la sfârșitul anului 2022. De asemenea, desemnarea acestuia, care se află în funcție din 2009, a fost criticată pentru lipsa de transparență.

Decizia a fost luată la Strasbourg în cadrul unei reuniuni în spatele ușilor închise. Lista candidaților pentru cel mai important post administrativ din Parlamentul European nu a fost publicată în prealabil și nici procedura de departajare a candidaților.

Metsola și PPE au susținut că postul de secretar general este, în cele din urmă, „o numire, nu o selecție”, după cum a afirmat un purtător de cuvânt al lui Metsola. Chiar și atunci când oprobriul s-a abătut asupra lor, ei și-au menținut poziția și și-au susținut alegerea.

Parlamentul a explicat luni seara că „procedura permite membrilor biroului să audieze patru candidați diferiți și să le adreseze întrebări”, adăugând că numirea a fost făcută „cu o foarte largă majoritate” și „după lungi deliberări”.

În timp ce liderii din PPE, Renew și Stânga au votat în favoarea lui Chiocchetti, liderii Verzilor și Socialiștilor și Democraților (S&D) au convenit în prealabil să nu-l susțină pe Chiocchetti și au cerut în schimb un proces de selecție mai deschis.

De altfel, numirea lui Chiocchetti nu ar fi fost decisă în funcție de merite, ci ca urmare a unor concesii politice în schimbul sprijinului grupului Stângii (GUE/NGL) și al grupului Renew Europe, au declarat cinci persoane implicate în această decizie, potrivit Politico.

Pentru grupul centrist Renew, Parlamentul va crea un post de „secretar general adjunct”. Un purtător de cuvânt al Renew a confirmat noua funcție, spunând că liderii au convenit luni că aceasta va merge la Anders Rasmussen, un candidat Renew.

Între timp, Stânga va ajunge să conducă o nouă unitate a Parlamentului, numită oficial Direcția Generală pentru Parteneriate Democratice Parlamentare.

„Aceasta este o procedură rapidă nejustificată care dăunează grav imaginii instituției, în condițiile în care există suficient timp pentru înlocuirea actualului secretar general până la sfârșitul anului”, a criticat eurodeputata spaniolă Iratxe Garcia Perez, președinta grupului de stânga S&D, a doua forță politică din Parlamentul European după PPE.

„Saga sordidă de instalare a domnului Chiocchetti în funcția de nou secretar general al Parlamentului European este menită să afecteze reputația Parlamentului în ochii cetățenilor europeni și a reprezentanților altor instituții ale UE”, a declarat, la rândul său, Heidi Hautala de la Verzi, care a participat la reuniunea de luni și a votat împotriva lui Chiocchetti, mai scrie Politico.