MENIU

Scandal și anchetă în desfășurare la Institutul Matei Balș. Corpul de Control al Ministerului Sănătății ridică documente

Anchetă în desfășurare la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”. Corpul de Control al Ministerului Sănătății este chiar în acest moment acolo. Se fac verificări. Sunt mai multe acuzații la adresa managerului.

Totul a pornit după ce reprezentanții Sociatății Române de ATI au spus că instituția este condusă de de un medic fără competență, pregătire și expertiză în specialitatea anestezie și terapie intensivă.

”Aşteptăm să se facă o evaluare completă, la fel cum se va face şi la DSP Bucureşti. Am primit o sesizare din partea profesorului Bubenek, care acuza nereguli de ordin administrativ, un infecţionist care este şef la ATI. Şi alte nereguli administrative. Să vedem concluziile", a afirmat ministrul Nelu Tătaru.

Întrebat fiind de jurnalişti dacă la Institutul ”Matei Balş” ar fi fost pacienţi bolnavi de COVID-19 care au murit pentru că nu ar fi primit primit medicaţie antivirală, ministrul Sănătăţii a răspuns că nu are această informaţie, însă are încredere în corpul medical.

"Nu am această informaţie. Eu merg în continuare pe încrederea acordată corpului medical şi medicilor care evaluează fiecare pacient în parte, fiecare stadiu al bolii, iar prognosticul îl vedem în contextul evoluţiei bolii. Nu există boli, există bolnavi. Fiecare bolnav în sine are o anumită evoluţie. Am văzut că în ultima perioadă această medie de vârstă a scăzut. Trebuie să ne gândim că nu mai este un factor strict pentru cei cu comorbidităţi. Avem şi factorul socializare care se implică", a mai spus ministrul Sănătăţii. 

Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă (SRATI), condusă de medicul Şerban Bubenek, se opune detaşării medicilor şi asistenţilor ATI la Institutul ”Matei Balş”, acuzând un abuz de putere comis de directorul institutului, medicul Adrian Streinu Cercel, care de 11 ani nu a organizat concurs pentru conducerea Secţiei de Terapie Intensivă, secţie care, contrar dispoziţiilor legale are la conducere un medic care nu este de specialitate. Ei mai cer trimiterea unei echipe de control la institutul condus de Streinu-Cercel care să controleze modul în care a fost gestionată aprovizionarea cu medicamente antivirale, susţinând că au semnale că există pacienţi care au decedat în secţiile ATI cu boală COVID-19 şi nu au primit nici un fel de medicaţie antivirală.

”PROTESTĂM ŞI NE OPUNEM ENERGIC împotriva oricărei viitoare forme de detaşare (voluntară sau nu) a personalului de specialitate ATI (medici şi asistente) în secţia ATI a Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş! Motivul este unul simplu şi cunoscut şi Dumneavoastră şi Ministerului Sănătăţii: de peste 11 ani, ca urmare a abuzului de putere al Prof.dr. Adrian-Streinu-Cercel, secţia ATI de la IBI Matei Balş este condusă ilegal (cu delegaţie) de către dr.Doina Iovănescu – medic primar de boli infecţioase, fără nici un fel de expertiză în specialitatea ATI! ”, se arată în memoriul adresat şefului Depoartamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat de către conducerea SRATI.

Mai multe articole despre:
ancheta la matei bals