MENIU

Scandal la Sibiu: "Centenarul Unirii poartă o rană uriaşă. Ca român nu voi tolera această insultă"

Un bust de bronz în care este personificat Avram Iancu, care urma să fie aşezat pe Aleea Personalităților Române din Parcul Astra cu prilejul Centenarului Unirii a fost interzis.

Autorul Proiectului legislativ “Avram Iancu” a dezvăluit pe pagina sa de Facebook faptul că bustul de bronz al acestei mari personalități românești, nu poate fi așezat în Parcul Astra din Sibiu.

Laurian Stănchescu spune că în 2013 Ministerul Culturii condus pe atunci de Kelemen Hunor și Hegedüs Csilla, a refuzat să își dea accordul pentru ca bustul lui Iancu să poată fi amplasat în oraș, scrie oradesibiu.ro

Laurian Stănchescu, scriitor şi jurnalist, autorul Proiectului legislativ “Avram Iancu” a dezvăluit pe pagina sa de Facebook că un bust de bronz al “Crăişorului Monţilor” a fost interzis la Sibiu “de autoritățile române în cârdăşie cu cele maghiare”.

"Centenarul Unirii poartă deja o rană uriaşă. Un bust de bronz în care este personificat Avram Iancu, „Erou al Naţiunii Române”, urmând a fi aşezat pe Aleea Personalităților Române din Parcul Astra cu prilejul Centenarului Unirii, a fost interzis la Sibiu de autorităţile române în cârdăşie cu cele maghiare. Crăişorul a mai fost umilit acolo și în timpul vieții. Ca român absolut nu voi tolera această insultă şi dezonorare adusă memoriei Eroului Naţional, denunţ execuţia publică a jertfei Crăişorului din Apuseni şi implicarea autorităţilor române în retezarea românismului şi a simbolurile sale identitare. Sculptura aparţine marelui artist patriot, Radu Aftenie. Mă îndrept spre Sibiu!”, a scris Laurian Stănchescu.