MENIU

SCANDAL la înalt nivel în SUA: Președintele Joe Biden cere demisia guvernatorului New York, acuzat de hărțuire sexuală

SCANDAL la înalt nivel în SUA: Joe Biden cere demisia guvernatorului New York, acuzat de hărțuire sexuală

Președintele SUA, Joe Biden, i-a cerut marți guvernatorului democrat al statului New York, Andrew Cuomo, să demisioneze după publicarea unui raport de investigație în care este acuzat de hărțuire sexuală împotriva mai multor femei. Cuomo, devenit popular pentru măsurile luate în pandemie în ultimul an, a respins acuzațiile.

„Cred că ar trebui să demisioneze", a spus Joe Biden, întrebat de jurnaliști în conferința de presă de marți de la Casa Albă. 
 
În luna martie a accestui an, președintele american declarase deja că guvernatorul NY ar trebui să demisioneze dacă se dovedesc adevărate acuzațiile.
 
Declarația președintelui Biden a venit și după cea a guvernatorului New York, Andrew Cuomo, în care acesta a respins toate acuzațiile de hărțuire sexuală. Declarația sa a fost postată într-un clip video pe contul său de Twitter.
 
Cuomo a declarat că „nu a atins niciodată pe cineva în mod necorespunzător și nici nu a făcut avansuri sexuale inadecvate”, după ce a fost publicat un raport în care e acuzat că a hărțuit sexual mai multe femei în ultimii ani.

„A fost o perioadă grea pentru mine și familia mea. (...) Mai presus de toate, vreau să știți că nu am atins niciodată pe cineva în mod necorespunzător și nici nu am făcut avansuri sexuale inadecvate. Am 63 de ani, toată viața mea de adult a fost sub lumina reflectoarelor. (...) Este o acuzație care mă deranjează cel mai mult, despre Charlotte, care a lucrat ca asistentă anul trecut. (...) Avocatul meu a dat un răspuns fiecărei acuzații, document ce este publicat”, a spus Cuomo în declarația făcută marți.

Primele acuzații împotriva lui Cuomo au venit la sfârșitul lunii februarie acest an din partea unei funcționare care a lucrat la Dezvoltare economică în Administrație. Lindsey Boylan a spus că guvernatorul Cuomo le-a sugerat să joace „strip poker” într-un avion, în timp ce se aflau într-o călătorie de lucru, și a susținut că guvernatorul a sărutat-o ​​pe buze în biroul său din Manhattan. Ulterior, alte acuzații au venit din partea une ifoste asistente - Charlotte Bennett. Aceasta a declarat pentru The New York Times că guvernatorul a făcut anumite comentarii pe care le-a considerat  aluzii sexuale, în timp ce erau singuri în biroul său din Albany, anul trecut. Bennett a afirmat că Andrew Cuomo ar fi susținut că este în căutarea unei prietene și ar fi întrebat-o dacă este monogamă și dacă a întreținut relații sexuale cu bărbați mai în vârstă. În plus, în luna martie, o asistentă care lucrează în actuala administrație a lui Cuomo a spus că guvernatorul a pipăit-o sub bluză în timp ce erau singuri la etajul al doilea al conacului executiv, în Albany, la sfârșitul anului 2020. 

Procurorul statului New York, Letitia James, a anunțat marți că guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a „hărțuit sexual mai multe femei”, conform concluziilor unei anchete judiciare independente. Guvernatorul a fost audiat pe larg de anchetatori pe 17 iulie.

„Ancheta independentă a concluzionat că guvernatorul Andrew Cuomo a hărțuit sexual mai multe femei și, astfel, a încălcat legea federală și cea de stat", a declarat procurorul, care a precizat că printre victime se numără și oficiali „vechi și actuali”. Aceasta amintește și de gesturi nepotrivite ale lui Andrew Cuomo, „sărutări și îmbrățișări nedorite”, „comentarii inadecvate”, adăugând că guvernatorul și personalul său „au luat, de asemenea, măsuri de represalii împotriva a cel puțin unui angajat pentru că a depus mărturie”.