MENIU

Conducerea muzeului Antipa acuză că e forţată să renunţe la jumătate din parc

Scandalul legat de parcul din jurul Muzeului Antipa se amplifică. Conducerea instituţiei a comunicat, luni, că se opune înstrăinării a 45% din suprafața liberă de construcții, aşa cum a solicitat Secretariatul General al Guvernului. Mai mult, conducerea Muzeului de Istorie acuză şi presiunile la care a fost supusă, cerându-i-se să semneze planul cadastral de dezlipire a terenului, o dezlipire pe care nu a solicitat-o, despre care nu fusese informată și pe care nu o dorește. 

"Muzeul a primit, din partea autorității finanțatoare, Ministerul Culturii și Identității Naționale, solicitarea de a răspunde unei adrese venite dinspre Secretariatul General al Guvernului, privind cedarea a 5.300 de metri pătrați din parcul Muzeului în vederea realizării unei alte construcții.

De asemenea, anterior primirii acestei adrese, managerul Muzeului, dl Luis Ovidiu Popa, a fost invitat la sediul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru a semna un plan de dezlipire a terenului pe care MNINGA îl are în administrare, dezlipire pe care nu a solicitat-o, despre care nu fusese informat și pe care nu o dorește. MNINGA își manifestă regretul pentru această situație de confuzie, de care nu se face vinovat, și-și reafirmă intenția păstrării integrității parcului istoric.

Muzeul „Grigore Antipa" a înaintat, luni un răspuns către Ministerul Culturii, prin care își manifestă opoziția față de ideea înstrăinării a 45% din suprafața liberă de construcții a instituției, aducând următoarele argumenre.

1. Calitatea de monument istoric a Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa", în integralitatea sa

2. Apartenența la o zonă construită protejată

3. Importanța spațiului verde

4. Nevoia de spațiu pentru activitățile muzeului

În perioada recentă, prin Contractul de management nr. 86/18.09.2017 este prevăzută extinderea muzeului printr-o construcție subterană care să păstreze intact spațiul verde și care să ofere spațiile suplimentare de care muzeul are nevoie.

"În acest sens, păstrarea intactă a suprafaței de teren ce aparține muzeului este de o importanță capitală, fiind practic garantul existenței și dezvoltării Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa".

Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa" își manifestă încrederea că Guvernul va lua în considerație necesitatea păstrării parcului actual și a extinderii spațiilor Muzeului, fără afectarea spațiului verde", se spune în comunicatul de presă al Muzeului Antipa.

Scandalul legat de parcul din jurul Muzeului a izbucnit după ce cotidianul "Adevărul" a publicat un articol în care spunea că Executivul vrea să construiască o clădire prin exproprierea Muzeului Antipa.

Mai multe articole despre:
Antipa imobiliar