MENIU

Scandal în Parlamentul European pe tema situației umanitare din Fâșia Gaza. Acuzații de genocid și ipocrizie au „zburat” între europarlamentari

Scandal în Parlamentul European. Foto: Profimedia

Dezbaterea din plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles privind situația umanitară gravă din Fâșia Gaza a fost una plină de polarizare, din care nu au lipsit acuzațiile de genocid la adresa Israelului din partea eurodeputaților de centru-strânga și stânga și calificativele de "ipocrizie" și "orbire" de la colegii lor din partea opusă a eșichierului politic.

Comisarul european Glenn Micallef, care deține portofoliul pentru echitate intergenerațională, tineret, cultură și sport, a declarat că "situația din Gaza este o adevărată catastrofă, iar ajutorul care Israelul a permis să ajungă la destinație este doar o picătură într-un ocean".

El a afirmat că propunerea Israelului de a avea un nou mecanism de distribuire a ajutorului umanitar subminează situația, scrie Agerpres.

"UE se opune oricărei schimbări în ceea ce privește repartizarea de ajutoare umanitare și supraimpunerii de măsuri restrictive", a adăugat el, subliniind că UE a oferit 450 de milioane de euro în ajutor umanitar din octombrie 2023 și până în prezent.

Micallef a reamintit revizuirea Acordului de asociere cu Israelului anunțată marți seară de șefa diplomației UE, Kaja Kallas, dar a precizat că "salvarea vieților omenești este principala noastră prioritate".



Antonio Lopez-Isturiz White, din grupul PPE, a afirmat că trebuie ca ajutoarele cu ajutor umanitar să ajungă în Gaza, dar nu la Hamas.

"Cei care cer revizuirea Acordului de asociere cu statul democrat Israel sper că vor da dovadă de aceeași hotărâre în ruperea relațiilor cu state ca Iran sau Venezuela, acestea fiind dictaturi", a spus el.

Președinta grupului S&D în PE, Iratxe Garcia Perez, a reluat formula folosită de președinta slovenă Natasa Pirc Musar în plenul PE, într-un discurs susținut în aceeași zi, și a întrebat retoric: "Cum e posibil să rămânem tăcuți la acest genocid care se produce zi de zi?"

Marți, "UE a hotărât să revizuiască acordul de asociere cu Israelul, dar asta ar fi trebuit să se facă de foarte mult timp. Au trecut 14 luni să ajungem la acest rezultat", a spus ea, referindu-se la timpul care a trecut de când primii lideri UE au cerut acest pas.

"Revizuirea nu este suficientă, trebuie să suspendăm acordul de asociere", a mai pledat Iratxe Garcia Perez, care a încheiat cu afirmația: "Nu vreau să-mi fie rușine că am fost de partea greșită a istoriei".

Hermann Tertsch, din grupul Patrioți pentru Europa, și-a acuzat colegii de "ipocrizie" și "orbire", luând partea acțiunii militare a Israelului în Gaza.

Mutare istorică. Șefa diplomației europene anunță revizuirea Acordului de asociere UE-Israel

"Cum puteți uita moartea atâtor oameni, inclusiv copii, care au fost uciși cu brutalitate?", a întrebat el, referindu-se la victimele atacului comis de Hamas în sudul Israelului în octombrie 2023.

"Dacă nu i-ați fi dat ajutor Hamasului și nu i-ați fi dat arme, nu ar fi putut să lovească Israelul", a adăugat eurodeputatul, referindu-se probabil la acuzațiile vehiculate de unele medii, potrivit cărora ajutorul umanitar al UE pentru Gaza de dinainte de conflict a fost deturnat de Hamas pentru înarmare.



Nu în ultimul rând, el și-a acuzat colegii că nu fac decât să reia "imagini și cifre comunicate de Hamas" atunci când vorbesc despre victimele din Gaza.

Alberico Gambino, din grupul Europenii Conservatori și Reformiști (ECR), a avut o poziție mult mai echilibrată. El a afirmat că "gestionarea conflictului cere echilibru și umanitate", și a spus că "suntem prietenii Israelului, dar nu suntem indiferenți la ce se întâmplă în Fâșia Gaza".

Gambino a pledat pentru o soluție cu două state și a spus că acesta "este un moment al curajului în care putem crea punți".

Hilde Vautmans, din grupul Renew, a denunțat și ea faptul că decizia Consiliului de a revizui Acordul de asociere cu Israelul este tardivă.

"Consiliul a hotărât ieri (marți - n.r.) să analizeze, să vadă dacă Israelul încalcă dreptul internațional. E vorba nu de cinci camioane zilnic, ci de 500 care sunt blocate. Ne dorim nu doar să se analizeze situația, ci să se suspende acest acord", a pledat ea.

Și mai vehementă a fost eurodeputata Manon Aubry, din partea grupului Stângii, care a spus că "Netanyahu a început acum și ultima fază a genocidului din Gaza".

"Cum să numești faptul că mii de copii pot muri în 48 de ore dacă Netanyahu continuă să blocheze ajutorul umanitar? Îl trimiteți aici pe comisarul pentru echitate și cultură să vorbească despre Gaza? Chiar nu s-a găsit altcineva? Viața palestinienilor este mai puțin valoroasă decât a ucrainenilor?", a întrebat Manon Aubry.

Dezbaterea a fost marcată de numeroase interpelări prin procedura cartonașului albastru de o parte și de alta, prin care eurodeputații s-au acuzat reciproc de partizanat și de faptul că ignoră realitatea. De asemenea, președinta de ședință le-a atras atenția în mai multe rânduri eurodeputaților să nu poarte simboluri care sugerează simpatiile lor pentru o parte sau alta din acest conflict.

Scandal în Cisiordania: Soldații israelieni au deschis focul asupra unor diplomați, printre care și din România. Scuza: "abaterea de la traseu"

Mai multe articole despre:
parlamentul european fasia gaza palestina genocid