MENIU

Scandal în Parlament. Opoziția cere demisia lui Liviu Dragnea

Scandal în Parlament după declarația comună transmisă marți de Liviu Dragnea și Calin Popescu Tariceanu către Departamentul de Stat american! Deputații PNL cer demisia lui Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, în timp ce deputații USR spun ca se gândesc sa depună o plângere penală pe numele acestuia.

Opoziția cere demisia președinților celor două camere ale Parlamentului după scrisoarea trimisă de aceștia Departamentului de Stat, în numele Parlamentului. 

Reamintim că președinții Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), au publicat marți un comunicat de presă comun în care afirmă că „Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiției".

Liderii coaliției de guvernare spun că poziția Departamentului de Stat al SUA „nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective și cuprinzătoare a faptelor".

Departamentul de Stat american a comunicat luni că modificarea legilor justiției riscă să afecteze lupta împotriva corupției.

Scandal în Parlament 

Dan Barna, președintele USR, a declarat că USR ia în calcul o plângere penală. Aceasta a mai spus că a stat de vorbă cu Liviu Dragnea și că șeful PSD consideră că „avea tot dreptul să asume poziția sa la nivelul Parlamentului”. „Ne-a recomandat să ne îndreptăm către instituțiile prietene. A mai spus că mesajul pe care l-a asumat este unul perfect normal. Și-a exprimat opinia, perfect regulamentară”, a declarat Dan Barna. 

„Ceea ce au făcut dl Dragnea și dl Tăriceanu este o încălcare a atribuțiilor care le revin. În acord cu Art. 13, pct 23 din Regulamentul activităților comune, doar Parlamentul susține acest lucru, Camerele reunite într-o ședință comună pot să adopte decizii sau declarații politice. În mod evident, și-au încălcat atribuțiile. Pentru că sunt în Camera Deputaților, președintele Camerei Deputaților, dl Liviu Dragnea, și-a încălcat în mod evident atribuțiile pe care i le-a stabilit regulamentul nostru. Art.34 arată limitativ care sunt atribuțiile președintelui acestui Camere. Dl Dragnea nu avea drept atribuție nici într-un caz să adopte decizii, să le susțină și să le comunice unor parteneri strategici ai României”, a spus deputatul Antal Arpad.

USR: Este inadmisibil ca Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu să publice comunicate oficiale în numele Parlamentului României

Uniunea Salvați România a transmis printr-un comunicat că refuză să accepte ca numele Parlamentului României „să fie târât într-o luptă pentru apărarea intereselor personale ale domnilor Dragnea și Tăriceanu”.

Este inadmisibil ca Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu să publice comunicate oficiale în numele Parlamentului României pentru a răspunde comunicatului de ieri al Departamentului de Stat al Statelor Unite cu privire la modificarea legilor justiției. Dacă cei doi lideri PSD-ALDE vor să le transmită un răspuns partenerilor strategici ai României, sunt liberi să-și exprime pozițiile politice particulare prin comunicate în nume personal. USR protestează față de modul în care Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, doi politicieni cu probleme penale, își folosesc funcțiile de demnitate publică pentru a-și rezolva problemele personale cu justiția și disputele cu partenerii externi care cer explicit României respectarea principiilor statului de drept, principii pe care USR le susține cu toată tăria. Cu o justiție obedientă și subordonată politicului, PSD-ALDE riscă să scoată România din partneriatul transatlantic și european”, se arată în comunicatul USR. 

PNL a cerut ca Liviu Dragnea să explice în plen de ce periclitează imaginea României

PNL a cerut, miercuri, ca preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, să vină să conducă şedinţa de plen şi să explice raţiunile pentru care "periclitează imaginea României şi afectează lupta împotriva corupţiei", solicitarea fiind respinsă de majoritatea parlamentară.

"Tocmai aflarăm că domnul Dragnea a reuşit să ajungă în Parlamentul României, aşa că vă solicităm, în baza articolului 34, litera b, prezenţa domnului Liviu Dragnea la conducerea acestei şedinţe, pentru a explica în planul Camerei Deputaţilor care sunt raţiunile pentru care periclitează imagine României, afectează lupta împotriva corupţiei, blochează un parteneriat care are deja o vechime de 20 de ani cu avantaje evidente pentru securitatea şi prosperitatea cetăţenilor români Aşadar să vină domnul Dragnea aici, şi să spună care sunt motivele pentru care decredibilizează instituţia şi jigneşte pe toţi parlamentarii de bună credinţă", a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, în plen. Solicitarea PNL a fost respinsă prin vot. Propunerea a întrunit 53 de voturi "pentru" şi 77 "împotrivă".

PNL cere, într-o scrisoare adresată şefului Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, reunirea birourilor parlamentare pentru emiterea unei declaraţii comune, ca replică la mesajul transmis de Departamentul de Stat al SUA.

Grupul Parlamentar al Partidului Național Liberal din Senatul României și Grupul Parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților vă solicită, în temeiul art. 15 alin.(1) lit.a) și lit.d) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului să procedați, de urgență, la convocarea ședinței comune a Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului pentru discutarea proiectului de declarație propus de grupurile noastre parlamentare în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului astăzi, miercuri, 29 noiembrie 2017.

Dragnea și Tăriceanu confundă Parlamentul cu propriile partide

Domnii Dragnea și Tăriceanu confundă Parlamentul cu propriile partide și se substituie instituției. Nu au dreptul să vorbească în numele întregului Parlament. De fapt, cei doi domni ar trebui să își dea demisia de la conducerea celor două Camere, după avertismentele dure pe care partenerii strategici ai României le-au dat în ultima perioadă în legătură cu statul de drept și justiția. Este o dovadă în plus că persoanele cu probleme penale chiar nu au ce căuta în funcții publice pentru că periclitează prin interese personale meschine viitorul României și al cetățenilor ei”, a declarat Dan Barna, președintele USR. 

De asemenea, USR precizează că Dragnea și Tăriceanu dau dovada supremă „că au capturat instituțiile statului și le folosesc în scopuri personale”.

USR ia chiar în calcul să depună o plângere penală împotriva președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și a președntelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.