MENIU

Satele lovite de viitură nu apar pe hărţile de risc de inundaţii. Răspunsul ministrului Apelor

Bani aruncaţi pe apa sâmbetei. România a cheltuit peste 40 de milioane de euro pentru a realiza harta de risc a inundaţiilor. Surprinzător, unele dintre satele lovite de viitură, de Paşte, nu apar pe aceste hărţi. Autorităţile dau din umeri şi spun că milioanele de euro au fost cheltuite doar pentru realizarea unui istoric al inundaţiilor din fiecare loc. 

Localităţile Răscăieşti, Siliştea-Gumeşti şi Râul Alb apar pe hărţile de risc de inundaţii, realizate de autorităţi, ca fiind în afara oricărui pericol. Cu toate acestea, satele au fost acoperite de ape, după ploile de săptămâna trecută. Invitată la Realitatea TV, la Prime Time News, ministrul delegat pentru Ape, Doina Pană, se spală pe mâini şi spune că hărţile sunt doar un istoric al viiturilor şi că previziuni referitoare la inundaţii poate face doar Nostradamus.

"Dumneavoastră va faceti ca nu ma intelegeti. În istoricul acelei localitati au existat inundatii, in istoricul celorlalte nu au existat. S-au facut pe baza datelor. Ne-au trimis ce a fost. Înseamna ca in alea nu a existat istoric legat de inundatii. Previzionarea e o concluzie pe care o tragi pe baza unor date anterioare. Asta e logica.Aaltfel trebuie sa fii Nostradamus sa faci previzionare fara istoric in spate", a declarat ministrul delegat pentru Ape, Doina Pană.

Hărţile de risc au fost finalizate la începutul acestei luni de "Apele Române" şi au costat nu mai puţin de 46 de milioane de euro. Ele ar trebui urmate, în doi ani, de elaborarea unor planuri de management al riscului la inundaţii.

Mai multe articole despre:
inundaţii risc hartă Doina Pană