MENIU

Sărbătoare religioasă - 18 aprilie 2023 - Zi importantă pentru creștinii ortodocși

Sărbătoare religioasă - 18 aprilie 2023 - Zi importantă pentru creștinii ortodocși

Sărbătoarea zilei. Biserica Ortodoxă marchează un eveniment important pe 18 aprilie 2023. 

Ortodoxe
Sfintele Paşti

Greco-catolice
A III-a zi de Paşti. Sf. cuv. M. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul

Romano-catolice
Sf. Atanasia din Egina

* În această zi este săvârşită slujba Sfântului Ierarh Pahomie, episcopul Romanului, pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 14 aprilie.

Sfântului Pahomie s-a născut în anul 1674, în satul Gledin din ţinutul Bistriţei-Năsăud, primind la botez numele de Petru. Părinţii săi, preotul Eftimie şi prezbitera Ana s-au îngrijit să-i dea o educaţie aleasă. A intrat ca frate la Mănăstirea Neamţ. A fost hirotonit preot şi ales mare eclesiarh, iar în anul 1702 obştea mănăstirii Neamţ l-a ales drept îndrumător.

Ca egumen la Neamţ, nu a stat decât până în primăvara anului 1704. Între 1704-1706 a fost într-un pelerinaj la Lavra Pecerska, cu acest prilej îl întâlneşte pe Sfântul Dimitrie Mitropolitul Rostovului.

Întors în Moldova şi retras în loc de linişte în apropierea mănăstirii Neamţ, a fost ales episcop al Romanului, la 18 decembrie 1706. A fost hirotonit arhiereu în 18 ianuarie 1707 şi a păstorit până la 10 aprilie 1714, când s-a retras din scaun.

În această slujire, deşi era iubitor de isihie, de rugăciune şi de carte, Sfântul Pahomie s-a dovedit un bun gospodar şi chivernisitor, îngrijindu-se bine şi de nevoile materiale ale eparhiei sale.

După şapte ani s-a retras din scaunul episcopal şi a revenit la sihăstria sa, unde a ridicat o biserică, alegându-i ca hram Acoperământul Maicii Domnului, de unde aşezarea monahală a primit numele Schitul Pocrov.

Rânduiala aşezată aici de Sfântul Pahomie era următoarea: monahii păstrau tăcerea în toată vremea, nu mâncau carne, făceau privegheri de toată noaptea şi vieţuiau în ascultare desăvârşită faţă de egumen. Sfântul Pahomie s-a mutat la Domnul în ziua de 14 aprilie în anul 1724, pe când se afla la Lavra Pecerska din Kiev. La scurt timp, egumenul Lazăr de la Pocrov i-a adus trupul său la schitul ctitorit de el, îngropându-l în pronaos.

Canonizarea Sfântului Pahomie a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa din 14-15 noiembrie 2006.

La 14 aprilie 2007, în Duminica a doua după Paşti, în biserica parohială "Sfânta Treime" din localitatea Gledin, comuna Monor, judeţul Bistriţa-Năsăud, a avut loc proclamarea canonizării.

Surse: agerpres.ro, basilica.ro, doxologia.ro