MENIU

Sărbătoare, astăzi, pentru creştin-ortodocşi. Mari sfinţi sunt pomeniţi în calendar

Sărbătoare, azi, pentru creştin-ortodocşi

Sfântul Sfințit Mucenic Clement al Ancirei și Sfântul Mucenic Agatanghel sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă la 23 ianuarie.

Ortodoxe
Sf. Sfințit Mc. Clement, episcopul Ancirei; Sf. Mc. Agatanghel; Sfinții Părinți de la Sinodul al VI-lea Ecumenic

Greco-catolice
Sf. m. Clement și Agatanghel

Romano-catolice
Ss. Emerențiana, fc. m.; Ildefons, ep.

Sfântul Sfințit Mucenic Clement al Ancirei și Sfântul Mucenic Agatanghel sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă la 23 ianuarie.

Sfântul Clement s-a născut în jurul anului 280 în cetatea Ancira (Ankara de astăzi) din ținutul Galatei (regiune a Asiei Mici situată între Capadocia, Pont și Bitinia). A intrat în viața monahală la 12 ani, iar la 20 de ani, pentru covârșitoarea lui virtute, a fost hirotonit episcop al cetății sale natale, scrie agerpres.ro.

În această calitate, Sfântul Clement a depus mari eforturi pentru aducerea la Hristos a celor ce slujeau zeilor romani. Printre cei convertiți s-a numărat și Sfântul Agatanghel, roman de neam, botezat de Sfântul Clement pe când se afla la Roma, într-o călătorie misionară.

În vremea persecuțiilor împotriva creștinilor au fost amândoi prinși și întemnițați. Aduși în fața guvernatorului provinciei, au dovedit curaj în mărturisirea credinței lor și, după ce au fost supuși la chinuri, au fost decapitați.

Mai multe articole despre:
Sărbătoare sărbătoare azi